HOVÁ VIGYEM?
Meggyőződésünk, hogy sokan azért nem gyűjtik külön a veszélyes hulladékot vagy a szelektíven gyűjthető háztartási hulladékot, mert nem tudják, hogy a közelükben már van lehetőség ezek elhelyezésére, leadásra.

Megoldásként az alábbiakban felsoroljuk, hogy hol találhatók jelenleg gyűjtőszigetek, illetve azt is, hogy hol működik a háztól történő elszállítás.

Gyűjtősziget (közel 4000 országosan)

A gyűjtőszigetek rendszerint áruházak, bevásárlóközpontok mellett állnak, tereken, útkereszteződésekben találhatók - lényeg, hogy könnyen megközelíthetők legyenek. A helyes használatát a bedobónyílás mellé felrajzolt kis piktogramok illetve a konténerek jellegzetes színe segíti a lakosságot.

A piktogramok különbözőek lehetnek, de a konténerek színe mindenhol egyértelmű jelzést ad a benne gyűjtött anyagfajtára, melyek a következők:

Műanyag Fehér üveg Zöld, barna
üveg
Papír Fém


Sok esetben előfordul, hogy az így gyűjtött hulladékba szennyeződés is kerül, ezért a szigetekről elszállított hulladékot elszállítják az utóválogató üzembe, ahol a különválogatott hulladék további válogatása, szűrése történik. A módszert Nyugat-Európában szinte mindenütt szívesen alkalmazzák, és hazánkban is gomba módra szaporodnak a kihelyezett hulladékszigetek. A sikeres és hatékony működés a jövőben is csak mindannyiunk aktív közreműködésével képzelhető el.


Hulladékudvar

A hulladékudvar az előzőekben ismertetett gyűjtőszigethez hasonló, azonban döntő különbség, hogy a hulladékudvarnak kerítése és személyzete, így nyitvatartási ideje is van. A személyzet feladata, hogy a telephelyre érkezőket segítse a hulladékok, különösen a veszélyes összetevők helyes válogatásában. A hulladékudvarok a háztartásban elkülönítve gyűjtött, és beszállított hulladékot díjtalanul átveszik. Hazánkban jelenleg több, mint 70 hulladékgyűjtő udvar működik (tapasztalatok szerint felkeresésük előtt érdemes odatelefonálni). Több vidéki városunkban ugyancsak üzemelnek hulladékudvarok, hatékonyságuk leginkább a megközelíthetőség függvényében alakul.

Járdaszéli gyűjtés

Főképpen a szerves hulladék és a különféle csomagolási hulladékok gyűjtésének elterjedt és bevált módja - különösen a kertes házas övezetben! A háztartások kifejezetten erre a célra kiosztott edénybe/kukába/dobozba gyűjtik a kért hulladékokat, és hetente egy-két alkalommal a ház elé készítik. A gyűjtést végző autó általában osztott rakterű, így a jármű személyzete külön rekeszekbe dobhatja a különféle hulladéktípusokat. A végeredmény: szinte tökéletesen válogatott másodnyersanyag. Ilyen módszert több városban, pl.: Sátoraljaújhelyen és Fonyódon csaknem 10 éve alkalmaznak. Fonyódon a szerves hulladékot, Sátoraljaújhelyen a csomagolóanyagot szállítják el ezzel a technológiával.

Ezt a feladatot Budapesten az FKF Rt- végzi, amelyhez speciális zsákokat biztosít. Az elszállítás rendjéről az alábbi linken tájékozódhat: http://www.fkf.hu/ZOLDHULL_LAK.HTML


HULLADÉK LERAKÓHELY KERESŐ

Papír
Fehér üveg
Színes üveg
PET
Fém

JÁTÉK