NICOLE találkozó – Belgium, Leuven, 2006. október 4-6.

A NICOLE hálózat 2006-ban 10 éves és ennek megfelelően ezen a reprezentatív jellegű jubileumi workshopon arra keresték a választ a szervezők és résztvevők, hogy milyen jövője lehet a szennyezett területek kezelésének az elkövetkezendő 10 évben, illetve milyen szerepet kell betöltenie a NICOLE hálózatnak a jövőben.

A workhop első negyede az elmúlt 10 év értékelésével foglalkozott, kerek asztal formájában kikérdezték a NICOLE korábbi tisztségviselőit tapasztalataikról, élményeikről. Ezt követően bemutatták miképpen jutott el a világ a maximális szennyezettség felszámolás koncepciójától a kockázat alapú szennyezett területkezelésig. A kutatás-fejlesztés lehetséges hozzájárulását e tudomány területhez Andrea Tiche (EC DG Research) érzékeltette, rámutatva hogy annak idején a NICOLE támogatása közösségi pénzből nagyon jó kezdeményezésnek bizonyult, hisz ma is működik, továbbá bemutatta, hogy a 2007-ben induló 7. keretprogramban éves bontásban több anyagi erőforrás áll rendelkezésre, majdnem duplája, a korábbi keretprogram éves erőforrásának. Egy igen érdekes előadás mutatta be, hogy milyen eredményesen működhet együtt a szennyezettség kezelésére kötelezett cég és a jól tájékozott, rugalmas hatóság egy-egy innovatív technológia bevezetésénél.

A következő kerek asztal megbeszélés címe az „El fogom veszíteni az állásomat 10 éven belül?” volt. Négy résztvevőt választottak ki előzetesen, egy hatóság, egy nagyvállalat, egy tanácsadó cég és egy egyetem alkalmazottját. A résztvevőknek ugyanazokat a kérdéseket tették fel, melyek közül a szennyezett területek kezelésének a jövőbeli lehetőségei volt a legérdekesebb. A résztvevők szerint mind a kockázat alapú területkezelés, akár tervezés szintjén, még tartogat kihívásokat, e mellett megemlítették a talaj energia tároló szerepét, és a szennyezett talajban élő baktériumok ipari méretű enzim előállításra alkalmas voltát. A kerek asztalt követően egy kreatív szekció kezdődött, ahol ötfős csoportokat kellett alakítani, a csoportoknak fel kellett vázolni a jövőjét a szennyezett területek kezelésének, majd ezt le kellett festeni vászonra, egy egyoldalas leírását adni a képen látottaknak, s mind ezt később elő kellett adni.

Az ülés zárásaként a Bizottság részéről Philippe Quevauviller és Luca Marmo mutatta be az új politikai fejleményeket a környezetvédelmi ágazat és a Talajvédelmi Stratégia területén, mely utóbbi idén szeptember 22-én került publikálásra a Bizottság részéről. Mindkét előadó azon a véleményen volt, hogy az EU-s irányelvek teljesítése miatt még jó ideig szükség van a szennyezett területek kezelésére.
Az ülésen a KKK küldötte csatlakozott Felszín alatti vizes és a Fiatal NICOLE munkacsoporthoz, a Felszín alatti vizes Munkacsoport december 13-án délelőtt tartott telefonos konferenciát a felszín alatti vizes leányirányelvről.