Multy-Country workshop on EU legislation and best practices in geology for sustainable use of natural resources
2006. november 21-22.

A workshopot 2006. november 21-22-én rendezték meg az Európai Geológusok Szövetsége, a Magyarhoni Földtani Társulat és a Magyar Geológiai Szolgálat közös szervezésében és a Bizottság által működtetett TAIEX (Technical Assistence Information Exchange Unit) finanszírozásával. A workshopon való részvételre szóban kérte fele a KvVM VKIF a KKK-t, a részvétel maga ingyenes volt.
A legfontosabb programpontja a workshopnak a Luca Marmo (DG Environment, EC) által bemutatott Talajvédelmi Irányelv volt, melyet már mind a NICOLE, ill. Common Forum eseményen bemutatott, azonban itt már lehetősége volt a KÁRINFO szakmai rendszergazdának kritikus kérdéseket feltenni.

Az első kérdés arra vonatkozott, hogy a szennyezett területek lehatárolásához, eddig csak kémiai paraméterek vizsgálatára és nyomon követésére volt szükség, mostantól azonban a terület használatok adminisztrálására is szükség van, hiszen a szennyezett terület fogalmába az is beépült. Ez ebben a formában jelentősen megemeli a szennyezett területek nyilvántartásának költségét, ráadásul a meglévő rendszerek (mint például a KÁRINFO rendszer) átalakítása is jelentős anyagi ráfordítást fog igényelni. A Mr. Luca Marmo megjegyezte a kérdést, de csak kitérő választ adott rá, miszerint a Bizottság szakértői javasolták ezt a szennyezett területekre vonatkozó definíciót. Azaz a kérdést még többször körbe kell járni, tekintettel a földhasználatnak megfelelő kármentesítési célállapot határértékek kijelölésének széles körű használatára borítékolható, hogy muszáj lesz a területhasználatok változásainak nyomon követésére, azaz a KÁRINFO rendszert előbb-utóbb végleg össze kell építeni az ingatlan nyilvántartással.

A másik kérdés arra vonatkozott, hogy amennyiben kockázati alapon jelöljük ki a szennyezett területeket, akkor miért nem alkalmazhatnak a tagállamok kockázat csökkentő intézkedést is azok orvoslására. Mr. Luca Marmo szerint a jogszabály lehetővé teszi ezt, bár a szakmai rendszergazda ma sem tudja szó szerint kiolvasni az érintett irányelvből ezt a lehetőséget, mivel a kezelés, mint kármentesítési eljárás a szennyezettségre vonatkozik a 13. cikk 2. bekezdésében, és nem a kockázat csökkentésre.

A workshop további napirendi pontjai, már csak a felszín alatti vizek kezelését érintették. Érdekes volt hallani azt az előadást, mely bemutatta a Párizsban működő geotermikus rendszert, melynek fenntartásához, ha kis mennyiségben is (ppm), de inhibitor (vízkövesedést gátló) anyagokat adagolnak, mintegy közvetlen bevezetést okozva a felszín alatti vízben. Ez azért érdekes, mert Víz Keretirányelv geotermikus felhasználások esetében nem kifejezetten engedélyezi a közvetlen bevezetését a különböző kémia vegyületeknek, ezt a véleményt a KvVM VKIF munkatársa is megerősítette.