A higany veszélyessége

A higany a tápláléklánc egyes elemeiben koncentrálódhat, nagyobb mennyiségben a környezetbe jutva akár tömeges mérgezést is okozhat.

Az emberi szervezetben a fehérjékhez kapcsolódva egyes enzimek működését gátolja. Az emésztőrendszerből jól felszívódnak, de bőrön és tüdőn át is bejutnak a szervezetbe.

A heveny mérgezés tünetei: fémes szájíz, fokozódott nyálelválasztás, szomjúság, hasi fájdalom, görcs, hányás, véres hasmenés, veseelégtelenség, vérnyomáscsökkenés, vízveszteség, shock.

Minamata betegség: a környezetszennyezés jelképévé vált betegség, amelyet a Japán Minamata-öbölben észleltek a halászok és családtagjaik között. Az öböl mellett lévő acetaldehidgyár a higanyt tartalmazó szennyvizet az öbölbe engedte, ahol a vizi élőlények (planktonok, baktériumok) hatására metil-higany keletkezett, majd a szer a táplálékláncon át az ott élők szervezetébe került. A főbb tünetek a következők voltak: a kezek, az ajkak és a nyelv részleges bénulása, járászavar, érzékkiesés, remegés, látótérkiesés, nagyothallás, fejfájás és emocionális labilitás. A csecsemők között szellemi elmaradottság. A megbetegedettek száma meghaladta az 1000 főt, a halottaké az 50-et.