Hírek

Aktuális

Tisztelt Látogatók, Kedves Kerékpáros Barátaim!

2009.10.29

„Gyalogolni jó!” – írta Móricz Zsigmond. Hadd tegyem hozzá: kerékpározni is jó, és ez a leginkább környezetbarát közlekedési eszköz a gyaloglás mellett.

Az Európai Unió polgárai közül már ma is nagyon sokan indulnak munkába biciklivel, és számos országban kerékpárosbarát közösségi közlekedés, külön intézmények, parkoló rendszerek, kerékpárkölcsönzők szolgálják a kerékpározókat.

Nagyon örültem 2008-ban, amikor személyesen adhattam át a kerékpárosbarát munkahelyek vezetői számára a címmel járó elismerő okleveleket és ajándékokat. Azért tartom fontosnak, hogy a kerékpáros közlekedés iránt elkötelezett cégvezetők, munkatársak erőfeszítéseinek eredményeit jutalmazzuk, mert tudom, hogy ma még igen sok nehézséggel kell szembenézniük, számos, a kerékpározással kapcsolatos nem túl kedvező előítélet kell leküzdeniük. Akik azonban erre az útra léptek nem bánták meg. Személyes beszélgetések során örömmel dicsekedtek azzal, mennyi előnnyel járt számukra, hogy kerékpárosbarát munkahellyé váltak.

A felmérések szerint Magyarországon évről-évre nő a kerékpárral közlekedők száma, amely egyre inkább tükrözi a hazai lakosság szemléletváltását. Októberben zárult le a 2009-es „Bringázz a munkába!” akció őszi fordulója, amelynek aktív résztvevői voltak a minisztérium és a háttérintézmények munkatársai is: az őszi fordulóban a csapatok közel 11 ezer kilométert tekertek, kollégáink így mintegy 880 liter benzin elégetését és 2 ezer kilogramm szén-dioxid kibocsátását takarították meg, miközben ők maguk közel 245 ezer kalória elégetésével javították kondíciójukat. Örülök ennek a kiváló részvételnek, hiszen fontos, hogy minél többen hozzájáruljanak a fenntartható városi közlekedés kialakulásához. A minisztérium a közeljövőben öltöző és zuhanyzó kialakításával segíti a kerékpárral közlekedő munkatársait annak érdekében, hogy minél többen váltsanak kerékpárra, csökkentve ezzel a tömegközlekedés terheit és a káros anyagok kibocsátását.

Remélem, hogy ez a honlap is segítségére lesz mindenkinek abban, hogy tájékozódjon arról, miért is jó kerékpárosbarát munkahelynek lenni, a kerékpározást támogatni. Mindemellett azoknak is segítséget nyújtunk, akik már úgy döntöttek, kerékpárosbarát munkahelyként működnek tovább. Ők információkat, letölthető anyagokat, szabványokat, jogszabályokat találnak az oldalon.

A siker pedig nem marad el, a kerékpárosbarát munkahely dolgozói egészségesebbek, elégedettebbek, motiváltabbak. Ráadásul közben a környezet védelmét is szolgálják, mert nem szennyezik a levegőt, nem növelik tovább a zajterhelést.

Kívánom, hogy minél többen kerékpárosbarát munkahelyre tekerjenek be reggel!

Üdvözlettel:

Szabó Imre
miniszter


 

 
bla