Hírek

Aktuális

Több mint 2 millió kilométert tekertek a kerékpárosok a Bringázz a munkába! akció őszi fordulójában

2009.10.27

Lezárult a Bringázz a Munkába! akció őszi fordulója, amelynek fő célja a kerékpározás népszerűsítése volt. A verseny ideje alatt, szeptember és október közepe között legalább hétszer kellett bringával munkába menni. A 11 ezer résztvevő kerékpáros több mint 2 millió kilométert tekert, 404 tonna szén-dioxid kibocsátását és 46 millió forint benzinpénzt takarított meg, miközben közel 49,5 millió kalóriát égetett el.

„A zöldtárcának nagyon fontos, hogy népszerűsítse a kerékpározást és felhívja a figyelmet a fenntartható városi közlekedés kialakításának fontosságára. Külön büszkeség számomra, hogy a minisztérium és a háttérintézmények munkatársai is aktív résztvevői a kerékpáros akcióknak.”- hangsúlyozta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter szeptemberben a Bringázz a Munkába! verseny indulásakor.

Szeptember 16-án indult és október 16-án zárult a Bringázz a Munkába! akció őszi fordulója, amely a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közreműködésével a Magyar Kerékpárosklub szervezésében valósult meg, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium hozzájárulásával.

Az őszi időjárás sem törte le a bringás kedvet, a kerékpáros akcióban 11 ezer résztvevő teljesítette a hét tekerést. Az őszi kampány négyezer új belépővel bővült, akiknek a hat százaléka autóról vagy motorról váltott kerékpárra.

A résztvevők több mint 2 millió kilométert tekertek, vagyis több mint kilencszázszor kerülték meg Magyarországot, eközben közel 46 millió forint benzinpénzt spóroltak meg, hozzávetőleg 100 ezer kakaós csigának megfelelő, vagyis 49,5 millió kalóriát égettek el, és 404 tonna szén-dioxid kibocsátásától kímélték meg a légkört.

A „Bringázz a munkába!” akció őszi fordulójának aktív résztvevői voltak a zöldtárca és a háttérintézmények munkatársai is: a versenyben a csapatok közel 11 ezer kilométert tekertek, így mintegy 2 ezer kilogramm szén-dioxid kibocsátását és 880 liter benzin elégetését (8 literes átlagfogyasztásnál) takarították meg, miközben ők maguk közel 245 ezer kalória elégetésével javították kondíciójukat.

A Bringázz a Munkába! akció őszi fordulója október 31-én, szombaton a Dürer kertben egy záróbulival ér véget. Itt a résztvevők a verseny tapasztalatait, eredményeit oszthatják meg egymással, majd ajándéksorsolás következik. A díjátadó után bringás divatbemutató, illetve koncert lesz.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium célja, hogy minél több munkahely váljon kerékpárosbaráttá, ezért harmadik alkalommal hirdette meg a Kerékpárosbarát Munkahely pályázatot, amelyre november 30-ig várja mikro-, kis-, közép-, nagyvállalatok, közintézmények és civil szervezetek jelentkezését. Annak érdekében, hogy még több kerékpárosbarát munkahely szülessen, a zöldtárca létrehozta a Kerékpárosbarát Munkahely honlapot, melynek segítségével a cégek, vállalatok könnyen kerékpárosbaráttá válhatnak. A honlap többek között bemutatja, miért jó kerékpárosbarát munkahelynek lenni, gyakorlati tippeket ad arról, hogyan váljon egy munkahely kerékpárosbaráttá, felsorolja azokat a cégeket, amelyek már elnyerték a kerékpárosbarát címet, támogatási lehetőségekről, pályázatokról nyújt információt, szabványokat, jogszabályokat tartalmaz, illetve csatlakozási lehetőséget is biztosít az akcióba bármely vállalat számára.

 
bla