Szabványok, jogszabályok

Országos Településrendezési és Építési Követelmények

A kerékpárparkolók létrehozásában érdekelt önkormányzatok vagy más intézmények számára javasolt, figyelembe veendő tényezők:

  • Az intézmény típusa, helye (oktatási intézetek, üdülési vagy sportközpontok, uszodák, tornatermek, parkok, templomok, temetők, kulturális központok és üzletek, irodaépületek, stb.).

  • Lakóterületen a kerékpár használatát befolyásolja a kerékpárok biztonságos tárolási lehetősége (pl. a közös tárolókban, vagy más zárható helyen, egy vagy több lépcsőház lakói számára a szabad rendelkezésű helyiségekből kialakított, zárható tárolókban).

  • Az intézményt látogatók maximális száma, a tevékenység jellege és a lehetséges kerékpározók száma egy adott időpontban.

A kerékpártárolókat, parkolókat újonnan megvalósuló zártsorú beépítésű lakó-, szálláshely–szolgáltató, oktatási funkciók esetén az épület részeként kell megvalósítani. Bővítés és/vagy rendeltetésmódosítás esetén a meglévő állapothoz képest többletként jelentkező tárolókat kell megvalósítani, melyek közterületen is elhelyezhetőek.
Új beépítés esetén a kerékpárokat telken belül – lakó, szálláshely-szolgáltatás, oktatási, funkciók esetében – épületben kell elhelyezni, a földszinten vagy az első garázs szinten.

A kerékpárok elhelyezését biztosító tároló helyek számára legalább 0,8×2,0 méter helyigényt kell biztosítani.

 
 
bla