NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Jövő héten kormány előtt a betétdíj rendelet
2005-04-20 08:52:51
A betétdíjakról szóló jogszabály a jövő héten kerül a kormány elé - mondta Tátrai Miklós a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára. A helyettes államtitkár közölte, hogy a kormány által jóváhagyott rendeletet annak megjelenése előtt még Brüsszellel is el kell fogadtatni.
A tervek szerint jövő januártól életbe lépő jogszabály a betétdíjas termékek visszaváltásának feltételeit, a gyártók és a forgalmazók betétdíjas forgalmazással kapcsolatos feladatait határozza meg.

Az egységes betétdíj-rendszer egyik legfontosabb eleme, hogy minden betétdíjas terméket árusító, legalább kétszáz négyzetméteres alapterületű üzlethelyiséggel rendelkező forgalmazó hely köteles lesz a palackok visszaváltását egész nap biztosítani.

A rendelettervezet előírja például, hogy a betétdíjas terméken vagy annak címkéjén fel kell tüntetni a "betétdíjas termék" jelzést, továbbá hogy a betétdíjas terméket az értékesítés helyszínén, vagy az erre kijelölt helyen vissza kell váltani.

További követelmény, hogy a betétdíj visszafizetésének nem lehet feltétele a levásárlás, valamint, hogy a visszaváltásra rendelkezésre álló időszak nem lehet rövidebb, mint a nyitvatartási idő.

Nem tér ki a jogszabálytervezet ugyanakkor a betétdíjas termékek körére, vagyis a gyártók továbbra is szabadon dönthetik majd el, hogy kívánnak-e betétdíjas terméket gyártani, illetve mely termékeket sorolják a betétdíjas körbe.

A rendelettervezet megteremti annak a lehetőségét is, hogy a gyártók és forgalmazók a betétdíjas termékek forgalmazására koordináló szervezet hozzanak létre, amely a betétdíjas termékekkel kapcsolatos kötelezettségeket a gyártóktól és forgalmazóktól átvállalhatja.

A visszaváltható termék gyártásával, forgalmazásával kapcsolatos kötelezettségek teljesítését a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség ellenőrizné és szankcionálná a rendelet hatályba lépését követően.