NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Megújuló energia: 100 milliárd forint szükséges 2010-ig
2005-02-28 17:14:30
A megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos fejlesztések mintegy 100 milliárd forintot igényelnek Magyarországon 2010-ig az Európai Unió energetikai célkitűzéseivel összefüggésben - közölte Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára hétfőn.
Az államtitkár elmondta, hogy a biomassza felhasználásával, szélkerekekkel, napelemekkel, és geotermális úton megtermelt alternatív energia megfelelő szintre emeléséhez 24 milliárd forint állami ráfordítás szükséges, a fennmaradó 76 milliárd forintot pedig az unió állja.

Utalt arra, hogy az elkövetkező öt évben a megújuló energia arányát az ország teljes energiatermelésén belül 5-6 százalékra kell emelni a jelenlegi 3,6 százalékról. Ezen belül az alternatív villamos energia 0,8 százalékos részarányát 2,8 százalékponttal kell megemelni - tette hozzá.

A ráfordítások mintegy 60 százalékát alternatív villamos energiával kapcsolatos fejlesztésre kell fordítani, 40 százalék juthat a megújuló energiaforrásokra alapozott távhő-termelésre vagy esetleg bioüzemanyagok előállítására.

Az európai uniós forrásokat a nagyobb beruházásoknál a kohéziós alap forrásaira pályázva kell megszerezni, míg a kisebbekre a strukturális alapok biztosíthatnak fedezetet - mutatott rá Gombos András.

Kitért arra, hogy a kormány a megújuló energiaforrásokkal összefüggésben még a tavasszal nyilvánosságra hozza stratégiáját, azaz a 2010-re kitűzött célok teljesítéséhez szükséges lépéseket és azok forrásigényét tartalmazó előterjesztését. Az államtitkár megjegyezte, hogy az elsősorban biomassza hasznosításával megemelhető alternatív energiatermelési arányhoz leginkább a szélenergia és a geotermális energia járulhat hozzá érdemben.

Utalt egyúttal arra, hogy a szélkerekeket a villamos energia hálózathoz közel kell helyezni, a geotermális kutaknál a kinyert vizet vissza kell a talajba sajtolni, a biomasszánál pedig nem az erdők fáira, hanem faipari melléktermékekre kell koncentrálni az energiatermeléskor.

Groó Rudolf, a fővárosi önkormányzat környezetvédelmi szakértője a sajtótájékoztatón szólt arról, hogy Budapest az elkövetkező években a fővárosban és környékén öt helyen napkollektorokat kíván felszerelni szociális otthonokra. A főváros 2003-ban kísérleti jelleggel már napelemeket szerelt fel a Tordason lévő értelmiségi fogyatékosok otthonának tetejére.