NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Zéró tolerancia az illegális hulladéklerakók létesítőivel szemben
2005-02-15 17:52:15
Az illegális hulladéklerakókba szemetet hordók ügyében a zéró tolerancia híve Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, aki az ügy társadalmi veszélyességéhez mért állami szigor bevezetését szorgalmazza. Erről a miniszter a Hulladék Munkaszövetség (Humusz) idei Tájsebészet pályázatának keddi meghirdetésekor beszélt.
Az illegálisan hulladékot elhagyókra a rendőrségnek legalább olyan figyelmet kellene fordítaniuk, mint a közlekedési kihágásokra vagy a zsebtolvajokra - vélekedett Persányi Miklós.

Közölte, hogy a környezetvédelmi tárca az Igazságügyi Minisztériummal a jelenlegi szankciók szigorításáról, a Belügyminisztériummal pedig az ellenőrzés hatékonyságának növeléséről tárgyal.

Szilágyi László a Humusz elnöke elmondta, hogy pontos felmérések még nem készültek az illegális hulladéklerakókról, de becslések szerint minden település körzetében lehet találni átlagosan öt szemétdombot. Utalt a Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfői országértékelése alkalmával ismertetett hét fő fejlesztési irányra, amelyből háromhoz, vagyis a környezetipart, egészségügyi ipart és a turizmust érintő célokhoz szervesen illeszkednek a tájsebészeti programok.

Szilágyi László reményét fejezte ki, hogy a miniszterelnök által megjelölt területek hangsúlyosabbá válásával az illegális hulladéklerakók felszámolása is nagyobb figyelmet kap.

A Hulladék Munkaszövetség 2000 őszén dolgozta ki a Tájsebészet névre hallgató programot, amelyek az illegális hulladéklerakók és az azok által okozott környezetvédelmi és társadalmi problémák felszámolását célozza.

Az idén az országos versenyre az oktatási intézmények, civil szervezetek és helyi közösségek újra nevezhetnek, hiszen a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium immár negyedszerre támogatást ad a programhoz. A tárca tavaly 4 millió forinttal segítette az összesen 10 millió forintos költségvetésű versenyt, az idei támogatás pedig 2,6 millió forintot tesz ki.