NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Persányi Miklós Verespatakról
2005-02-15 16:19:27
Amennyiben a verespataki aranybánya-beruházás megakadályozása érdekében az ellenzék továbbra is komolyan gondolja Románia európai uniós integrációjának hátráltatását, akkor erre az Európai Parlamentben az Európai Néppárton keresztül módja van - közölte Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter az Országgyűlés európai ügyek bizottsága előtt tartott tájékoztatójában.
A miniszter Hörcsik Richárd fideszes bizottsági alelnök bírálatára reagált, aki szerint a magyar kormánynak nem lett volna szabad hozzájárulnia ahhoz, hogy az EU ideiglenesen lezárja a Romániával folytatott integrációs tárgyaláson tavaly a környezetvédelmi fejezetet. Persányi Miklós hangoztatta: Magyarországnak nem érdeke lassítani Románia uniós csatlakozását sem nemzetiségi, sem gazdasági, sem környezetvédelmi szempontból.

"A magyar kormány Verespatak kapcsán minden olyan lépést megtett, amit jogállamban, demokráciában és békeidőben megtehetett" - mondta a miniszter. Mint megjegyezte, kíváncsian várja, hogy a Fidesz a verespataki bánya kapcsán hajlandó-e maga is lépéseket tenni a beruházás magakadályozása érdekében, az Európai Parlamenten keresztül, akár Románia csatlakozásának majdani támogatását feltételhez kötve.

Persányi Miklós elmondta, hogy Verespatakon a beruházó Rosia Montana Corporation 1997-ben kért engedélyt bányászati koncesszióra Romániától, ezért akár már az előző kormányzati ciklusban lehetőség nyílt volna lépéseket tenni a projekt ellen. "Ezzel szemben az első kormányzati lépés az ügyben csak 2002 júliusában történt meg" - állapította meg.

Persányi Miklós felhívta a figyelmet arra: Verespatak 400 folyókilométerre található az országhatártól, és 60 magyarországi folyókilométert érint, ezzel szemben Nagybánya 60 kilométerre fekszik a határtól, és 600 kilométeres magyarországi folyószakasz mentén jelent veszélyeket. "A Nagybánya körüli létesítmények a verespatakinál nagyobb kockázatot jelentenek" - mondta Persányi Miklós, és elmondta: hétfőn fordult levélben a román hatóságokhoz, megnyugtató híreket kérve a nagybányai derítők állapotáról és a kockázatokról.