NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Megkezdődik a XXII. kerületi Rózsakerti lakótelep azbesztmentesítése
2005-01-31 09:11:30
Megkezdődik a XXII. kerületi Rózsakerti lakótelep házainak azbesztmentesítése, a beruházás 600 millió forintba kerül - mondta el Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.
Persányi Miklós tájékoztatása szerint a lakótelepen 51 épületben, 12 ezer négyzetméteren végzik majd el a mentesítést, ott, ahol ezt az elavult szigetelési technikát alkalmazták.
A miniszter hozzátette: tavasszal a közbeszerzési eljárás lezárása után, várhatóan áprilisban kezdik meg a tényleges munkát.

A rózsakerti lakóházak azbesztmentesítésére fordított 600 millió forint 75 százalékát az Európai Unió által meghirdetett pályázaton nyerte el az önkormányzat, 20 százalékos részt vállalt a központi költségvetés, valamint a fennmaradó 5 százalékot - 30 millió forint - az önkormányzat biztosított az általa létrehozott Kerületi Azbesztmentesítési Alapból.

Persányi Miklós kiemelte: az országban összesen 237 ezer négyzetméternyi felület van, amelyet mentesíteni kell a káros anyagtól. Ezen épületek jelentős része állami tulajdonban van - tette hozzá a miniszter. Az országos azbesztmentesítés becsült költsége 14 milliárd forint.

A Rózsakerti lakótelep 1980-ban épült. Szigetelését az úgynevezett azbesztszórásos technológiával oldották meg. Az eljárást, az azbeszt rákkeltő hatása miatt, 1984 óta nem engedélyezik Magyarországon. Felmérés készült 1999 és 2002 között azokról az épületekről, amelyekben ezt a mára már elavult technikát alkalmazták.