NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Felmentették az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőjét
2005-01-19 12:42:30
Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter döntött arról, hogy azonnali hatállyal felmenti az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét. Mersich Ivánnak az utóbbi időszakban hozott, szakmai körökben is vitát kiváltott intézkedései miatt kell távoznia. A következő három hónapban miniszteri biztosként Antal Emánuel, az OMSZ korábbi elnökhelyettese, majd megbízott elnöke irányítja a szolgálat munkáját.
Az utóbbi időben a sajtóban megjelent állításokkal szemben az OMSZ idei költségvetési támogatása elhanyagolható mértékben csökkent a 2004-es esztendőhöz képest. A központi takarékossági intézkedéseket, valamint a 6 százalékos bérfejlesztést is figyelembe véve az intézmény költségvetési támogatása csupán 60 millió forinttal maradt el a tavalyitól. Szó sincs tehát több százmillió forintos elvonásról.

Az ügyvezető elnök legfontosabb feladata az OMSZ szakmai tevékenységének és gazdálkodásának felülvizsgálata lesz. Ezen kívül létre kell hoznia egy olyan szakmai tanácsadó testületet, amely három hónap múlva javaslatot tesz a meteorológiai szolgálat hosszú távú működését meghatározó intézményi, jogszabályi és a gazdálkodást érintő módosításokra.

A tanácsadó testület és az ügyvezető elnök javaslatot tesz majd az OMSZ új elnökének személyére is.