NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Verespatak: döntés csak a hatástanulmány után
2005-01-18 08:35:23
A Verespatakon tervezett aranybánya-beruházás engedélyezéséről majd akkor születik döntés, ha a projekt kapcsán elkészül az európai uniós szabályoknak megfelelő környezeti hatástanulmány - közölte Sulfina Barbu román környezetvédelmi miniszter, miután tárgyalásokat folytatott Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszterrel.
A román miniszter hangoztatta: Románia minden európai uniós környezetvédelmi előírást és nemzetközi kötelezettségeiből adódó feltételt be fog tartani.
"Románia nem csak saját állampolgárai felé érez felelősséget, hanem a szomszédos országok lakosai iránt is" - emelte ki Sulfina Barbu. Újságírói kérdésre reagálva elmondta: el tudja képzelni, hogy nem valósul meg a beruházás.

Persányi Miklós a tárgyaláson ismét felvetette: Magyarország nem szeretné, ha a környezetre káros beruházás megvalósulna.
"Románia uniós csatlakozási tárgyalásokon vállalt kötelezettségei nem összeegyeztethetőek a projekt megvalósításával" - húzta alá a magyar miniszter.
Persányi Miklós reményei szerint a környezeti hatásvizsgálat során sikerül bizonyítani azt, hogy a beruházással járó környezetvédelmi hatások olyan jelentősek, amelyek kizárják a projekt engedélyezését.

Persányi Miklós a román kormány múlt heti felkérésére utalva megjegyezte, hogy Magyarország a hatástanulmány tartalmi követelményeinek összeállításához szakértői segítséget ajánl fel. Hozzátette, hogy bármely magyarországi szervezet felvethet különböző szempontokat a hatásvizsgálat kapcsán, amelyeket aztán eljuttatnak a román hatóságokhoz megfontolás céljából.

Persányi Miklós eredményesnek értékelte román kollegájával folytatott tárgyalását. Szavai szerint Sulfina Barbu meggyőzte arról, hogy Verespatak kérdését a román kormány körültekintően kezeli.