NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Persányi Miklós tájékoztatást kért román kollégájától Verespatak ügyében
2005-01-10 14:40:09
Magyarország nem támogatja a Verespatakra tervezett külszíni aranybánya megnyitását – közölte levélben Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter frissen kinevezett román kollégájával. A zöldtárca vezetője hivatalos tájékoztatást kért a beruházás engedélyezési eljárásáról, valamint személyes találkozót kezdeményezett az aktuális ügyek megbeszélésére.
Persányi Miklós levélben gratulált az új román környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Sulfina Barbu kinevezéséhez, egyben személyes találkozót kezdeményezett az aktuális ügyek megbeszélésére.

A zöldtárca vezetője levelében kiemelte, hogy a két ország 2002 óta jelentős eredményeket ért el a környezetvédelmi és a vízügyi együttműködés területén. A Magyar-Román Környezetvédelmi Vegyes Bizottság 2004. novemberi ülésén meghatározták az idei év legfontosabb teendőit, különös tekintettel a határon átnyúló környezeti kockázatok megelőzésére.

A vegyes bizottság döntött egy ad-hoc szakbizottság felállításról, amely a Tisza és a Maros vízgyűjtő területén - különös tekintettel a verespataki beruházásra - méri majd fel a lehetséges környezeti veszélyforrásokat. A testület 2005 elején tartja meg első ülését, amelynek magyar társelnökét már kinevezte a minisztérium.

Persányi Miklós felajánlotta Sulfina Barbunak a magyar szakemberek segítségét Románia európai uniós csatlakozási tárgyalásokon vállalt környezetvédelmi kötelezettségei teljesítéséhez.

A környezetvédelmi miniszter megismételte, hogy Magyarország nem támogatja a Rosia Montana Gold Corporation cég Verespatakra tervezett beruházását. A projekt kiterjedése, nagyságrendje ugyanis olyan jelentős, hogy nemcsak az ottani tájon ejtene súlyos sebet, hanem egy esetleges szivárgás vagy kiömlés nagy cián-koncentrációjú szennyező anyagot juttatna a Tisza vízgyűjtő területére.

Persányi Miklós hivatalos tájékoztatást kért a beruházás fejleményeiről, hiszen a társaság nemrégiben benyújtott környezetvédelmi engedély-kérelméről is csupán a sajtóból tájékozódhattak a magyar szervek.