NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Teljes körű csatornázottság a Velencei-tónál 2007-ig
2005-01-10 12:34:52
Az Európai Unió 4,35 milliárd forinttal támogatja, hogy a Velencei-tó környékén teljes körű csatornázottság és szennyvíztisztítás épüljön ki 2007 októberéig - az erről szóló szerződéseket a helyi önkormányzatok, valamint a szaktárcák képviselői írták alá.
A teljes körű csatornázottsággal együtt az agárdi szennyvíztisztító telep napi 6.700 köbméter kapacitását 12.400 köbméterre emelik, s magas színvonalú biológiai tisztítást valósítanak meg - ismertette Gombos András.

A talajterhelési díj arra ösztönzi majd a Velencei-tó környéki települések lakóit, hogy minél nagyobb arányban csatlakozzanak a csatornahálózathoz, s így a fejlesztéssel számottevően csökkenhet a Velencei-tó környéki szennyezés, s javul a tó vízminősége - húzta alá az államtitkár.

Az önkormányzatok az Európai Unió strukturális alapjából finanszírozott Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) keretében nyerték el a támogatást. A KIOP támogatásai között ez az egyik legnagyobb pályázati úton, s nem központi program keretében elnyert összeg.

Magyarországon jelenleg a lakások 59 százaléka csatlakozik csatornahálózathoz, a cél az, hogy 2015-re ez az arány 87 százalékra nőjön.