NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Összefogás roncsautók begyűjtéséért
2005-01-06 14:00:16
Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter jelenlétében a gépjárművekből keletkező hulladékok kezelését elősegítő hosszú távú szerződést írt alá három magyarországi gépjárműgyártó, -importőr illetve a roncsautók hasznosításának koordinálására létrejött Car-Rec Kht.
A dokumentumot a Magyar Suzuki Rt., a General Motors Southeast Europe Kft., és a HungaroLada Kft. vezetője írta alá.

Persányi Miklós, környezetvédelmi és vízügyi miniszter az aláírást követően elmondta: Magyarországon évente mintegy 100 ezer autót vonnak ki a forgalomból, ám ezeknek mindössze 20 százalékát semmisítik meg bontóban, ellenőrzött körülmények között. A többi roncs tavakban, patakpartokon, mezőkön köt ki, súlyosan szennyezve a környezetet.

A miniszter rámutatott: uniós előírás és egy 2005. január 1-jén hatályba lépett magyar kormányrendelet szerint 2006. január 1-jéig 85 százalékos visszagyűjtési arányt kell elérni, és a roncsautók anyagának 80 százalékát újra kell hasznosítani. Az újrahasznosítási arányt 2015-től 95 százalékra kell emelni. A kormányrendelet a gyártók és márkakereskedők részére a begyűjtő hálózat kiépítésére és a szerződések megkötésére 2005. június 30-ig adott haladékot.