NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Megsemmisítésre el kell szállítani a volt Csepel Művek területén tárolt galvániszapot a Fríz Kft-nek
2004-12-16 15:49:49
Helyben hagyta a volt Csepel Művek területén tárolt veszélyes hulladékkal kapcsolatban első fokon született határozatot az Országos Környezet-, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF). Az OKTVF – mint másodfokú hatóság – december 10-én született határozatában kimondta: a mintegy 1200 tonnányi galvániszapot a Fríz Veszélyes Hulladékot Kezelő Kft-nek el kell szállítani.
A társaság az egykori Csepel Művek területén három különböző helyrajzi számon tárol veszélyes hulladéknak minősülő galvániszapot. A céggel szemben – a galvániszap tárolása miatt - a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség járt el első fokon.

A felügyelőség augusztus 10-én hozott elsőfokú határozatot, amelyben kötelezte a Fríz Kft-t arra, hogy a veszélyes hulladékot megsemmisítésre szállítsa el. A cégnek a határozatban foglaltakat szeptember 15-ig kellett volna teljesítenie, de megfellebbezték a döntést. Az elsőfokú környezetvédelmi hatóság a fellebbezéstől függetlenül folyamatosan figyelemmel kísérte a veszélyes hulladékkal kapcsolatos intézkedéseket, és közvetlen környezeti károkozást nem észlelt, ezért nem avatkozott be.

Az ügy a fellebbezéssel együtt – a kft-nél történt iktatási hiba miatt – november 23-án került az OKTVF-hez, ahol december 1-én készült el a szakvélemény.

Az OKTVF határozatát december 10-én hozta meg, amellyel helyben hagyták az elsőfokú határozatot. Az OKTVF a másodfokú határozat teljesítésének határidejét a határozat kézhezvételétől számított 30 napban állapította meg, ami 2005. január 15., január 16. körül jár le. Az iratot december 13-án postázták a Fríz Kft-nek.