NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Románia Európai Uniós csatlakozása biztosítaná a környezeti kockázatok csökkentését
2004-12-14 14:48:05
A zöldtárca álláspontja szerint a környezeti kockázatok csökkentésének legfontosabb biztosítéka Romániában az ország Európai Uniós csatlakozása lesz. Az EU nemrégiben elfogadott bányászati irányelve ugyanis egyebek mellett rendkívül szigorú határértékeket szab a szennyező anyagok – köztük az aranykitermeléshez használt cián-vegyületek – koncentrációjára. A román fél elfogadta a közösségi jogszabályt, így bármilyen új létesítményt csak az elérhető legjobb technológiával szerelhetnek fel, mellyel a szennyezőanyag-kibocsátást a veszélyes szint alatt lehet tartani.
Több témakörben is kiegészült a magyar véleménnyel az EU tagállamainak közös álláspontját összefoglaló dokumentum-tervezet, amely Románia uniós csatlakozási tárgyalásainak környezetvédelemi fejezetével foglalkozik.

A tervezetbe – magyar kezdeményezésre - beépült például, hogy Romániának meg kell oldania a 2006 végéig bezárandó veszélyes hulladéktárolókban elhelyezett hulladék utógondozását, illetve a területek rekultiválását. Így, a kötelezettség értelmében belátható időn belül, helyreállítják a 2000-ben cianid-szennyezést okozó nagybányai tározó szomszédságában lévő lakóterület környezetét.

Romániának a csatlakozástól kezdve teljes egészében alkalmaznia kell az Unió hulladék keretirányelvének előírásait. A határon átterjedő szennyeződések megelőzése érdekében azonban legalább ennyire fontos, hogy az ország a közösségi szennyvízelvezetésre és tisztításra vonatkozó jogszabály alapján hajtsa végre szennyvízprogramját.

Szintén magyar kezdeményezésre a nagybányai TRANSGOLD bányaüzemnek a kért 2014-es határidő helyett már 2010 végére meg kell felelnie az Európai Unió szennyezés-megelőzésről szóló irányelveinek.

Mint ismeretes, a Verespatakon tervezett aranybányával kapcsolatban Persányi Miklós miniszter a román kollégájával tartott megbeszélésen elérte, hogy a román fél kötelezettséget vállalt magyar szakértők bevonására a projekt majdani környezeti hatásvizsgálati eljárásába, amennyiben arra sor kerül. Abban is megállapodtak, hogy ad hoc szakbizottság fogja felmérni a Tisza és a Maros vízgyűjtő területén a potenciális környezeti veszélyforrásokat, különös tekintettel a verespataki beruházásra. Emellett a tárca közreműködik a két ország kormányfői között októberben született megegyezés végrehajtásában; eszerint ugyancsak közösen, illetve EU szakértők részvételével vizsgálják meg a verespataki projekt hatásait.

A magyar kormány elsődleges célja azonban továbbra is az, hogy a külszíni aranybánya beruházás egyáltalán ne valósuljon meg, mert így nem merül föl a létesítménnyel kapcsolatos környezeti kockázat. Ezt az álláspontot Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter egyértelműen megfogalmazta román kollégájának a Magyar-román Környezetvédelmi Vegyes Bizottság legutóbbi bukaresti ülésén. A magyar miniszter a megbeszélésen egyébként azt a tájékoztatást kapta, hogy a verespataki cég eddig még nem kért engedélyt a román hatóságoktól az arany külszíni kitermelésére.