NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Rákospalotai égetőmű - fél évvel korábban fejeződik be a korszerűsítés
2004-12-08 13:20:37
A jövő év végi határidőnél fél évvel hamarabb már teljes kapacitással működhet a rákospalotai szemétégetőmű mind a négy kazánja, rekonstrukciójuk ugyanis előbbre tart a tervezettnél – hangzott el az égetőműben tartott kedd délutáni tájékoztatón. Az eseményen Persányi Miklós környezetvédelmi minisztert és Demszky Gábor főpolgármestert tájékoztatták az első két felújított kazán sikeres próbájának lezárásáról.
A 19 milliárd forintos beruházás nagyban hozzájárul az élhetőbb, egészségesebb városi élethez, a levegő tisztaságának javításához. Magyarország az uniós támogatások közel 40 százalékát környezetvédelmi beruházásokra költi. Budapesten ennek jegyében épül az ország legnagyobb szennyvíztisztítója Csepelen, továbbá 2008-ra 2000-re nő a hulladékgyűjtő szigetek száma.

A budapesti hulladéknak most 60 százalékát semmisítik meg a 22 éve épült, s rövidesen teljesen megújuló égetőműben. A korszerűsítés eredményeként az európai uniós környezetvédelmi előírások szigorodó határértékénél jóval kisebb mennyiségű káros anyag kerül majd a levegőbe az évi 420 ezer tonna szemét elégetésekor.

Persányi Miklós szakminiszter leszögezte, hogy a modern, tiszta világ eléréséhez "más filozófiára" van szükség a szemét kezelésében és annak elégetésében is. Méltatva a sikeresen zajló égetőmű- rekonstrukció jelentőségét, közölte, hogy a kormány és a szaktárca jelenleg 74 milliárd forint értékű hulladékgazdálkodási fejlesztést valósít meg, amelyekkel 3,5 millió ember életminősége válik jobbá.

Hozzátette: 2006-ig több mint 110 milliárd forintból 13 hulladékgazdálkodási beruházás készül el.

Persányi Miklós közölte, hogy a rákospalotai égető felerészben, 4,5 milliárd forintos állami forrásból megvalósuló füstgázmosójának segítségével elérik majd, hogy ne kerüljenek a levegőbe a határérték feletti mértékben nehézfémek és dioxinok. Megjegyezte, hogy korábban az égetőtől 14 kilométeres távolságban is mértek károsító anyagokat.

A rekonstrukciót végző német Lurdi cég vezetője pozitívumként szólt arról, hogy szinte már teljesen befejezték a másik két kazán korszerűsítését is.