NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Szennyvíztisztítási beruházás a fővárosban
2004-12-02 16:21:34
Európai uniós forrásból, és a magyar állami költségvetés, valamint a főváros anyagi támogatásával megvalósuló fővárosi szennyvíztisztítási beruházás támogatási szerződését írta alá csütörtökön Budapesten Donáth Béla, a környezetvédelmi tárca fejlesztési igazgatója és Demszky Gábor főpolgármester. A támogatási szerződést Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter jelenlétében írták alá a Főpolgármesteri Hivatalban.
A nettó 122 milliárd forintból a Csepel-sziget északi részén épülő új szennyvíztisztító telep építése jövőre kezdődik, és várhatóan 2009-ben fejeződik be.

A projekt összköltsége eléri a 131 milliárd forintot, mert a korszerű szennyvíztisztító telep mellett városfejlesztést is végrehajtanak Budapesten. A megállapodás szerint a kormány a beruházás 65 százalékára igényel támogatást az Európai Unió Kohéziós Alapjától. A pályázatot márciusban juttatták el Brüsszelbe, a döntést heteken belül meghozzák. A főváros a beruházási költségek 15 százalékát finanszírozza, míg a központi költségvetés hozzájárulása 20 százalék lesz.

Demszky Gábor főpolgármester a támogatási szerződés aláírásakor azt mondta: sikeres pályázat esetén Magyarország kapja az Európai Uniótól a legnagyobb arányú támogatást
környezetvédelmi beruházásra.

A telep naponta 350 ezer köbméter szennyvizet tud ártalmatlanítani a fővárosban keletkező napi 600 ezer köbméterből, ezzel a Dunába engedett, tisztított szennyvizek arányát Budapesten 92 százalékra emeli. A többi fővárosi szennyvíztisztító modernizálásával, és a dél-budai szennyvíztisztító párhuzamos megépítésével 2010-re 100 százalékos lesz a biológiai tisztítás.

Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter elmondta: jövőre környezetvédelmi fejlesztésekre összesen mintegy 171 milliárd forintot fordítanak. Ebből 78 milliárd forint, amely egyebek mellett az ISPA, a Kohéziós Alap, a Strukturális Alap kereteiből érkezik, a költségvetési támogatás pedig mintegy 77 milliárd forintot tesz ki.

Közölte: az EU Kohéziós Alapja 2005-től két térségi és egy városi szennyvízkezelő beruházást finanszíroz Budapesten, Zalaegerszegen és Veszprémben. A fejlesztések költsége eléri a 144 milliárd forintot. A programokhoz a 65-70 százalékos uniós részt szeretnék biztosítani.

A Strukturális Alap keretéből a közelmúltban hirdettek eredményt további 8 milliárd forint összértékű beruházásokról.

Az ISPA keretekből a korábban jóváhagyott pályázatok alapján pedig Pécsett, Győrött, Szegeden és Sopronban valósul meg szennyvízberuházás 35 milliárd forint értékben. Debrecenben, Kecskeméten, Szombathelyen pedig további 37 milliárd forintos beruházással válik korszerűvé a szennyvizek elvezetése és korszerűsítése - mondta a miniszter.

"Összességében Magyarországon 2006-ig 220 milliárd forint értékű szennyvízberuházás indul és valósul meg összesen 15 megaprojekt keretében. Ezek a fejlesztések mintegy 1 millió ember életkörülményeit javítják" - közölte Persányi Miklós.