NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Minden negyedik fővárosi szelektíven gyűjti a hulladékot
2004-11-24 18:03:26
A környezetvédelem és a környezettudatos szemlélet fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta a szakminiszter és a főpolgármester a XIII. kerület első szelektív hulladékgyűjtő szigetének szerdai bemutatásán. Budapesten a tavalyi 100 után idén és jövőre további 250-250 gyűjtőszigetet létesítenek.
A főváros minden negyedik háztartásban már szelektíven gyűjtik a hulladékot, 2008-ra pedig összesen kétezer gyűjtősziget üzemel majd Budapesten. Az V. és a VI. kerület kivételével jelenleg már mindenütt működnek szelektív hulladékgyűjtő szigetek.

A tárca, a kormányzat szemétmentes fővárost, szemétmentes országot, tiszta, modern világot akar, ám ennek érdekében még sok a feladat – közölte Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter. Példaként említette, hogy egy modern világban nem ömlik a szennyvíz tisztítatlanul a folyókba, s nem szennyezik a gyárkémények a levegőt.

A miniszter kifejtette, hogy a modern világban kevesebb a hulladék is, valamint ezeknek egy részét újrahasznosítják a szelektív gyűjtéssel. Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt tíz évben másfélszeresére nőtt a települési hulladék mennyisége országosan.

Közölte, hogy jelenleg 74 milliárd forint értékű hulladékgazdálkodási beruházás megvalósítása zajlik hazánkban. Ezzel 3,5 millió ember életminősége javulhat a jövő év végéig.

Tudatta, hogy 2006-ig 110 milliárd forintos fejlesztéssel 13 nagy regionális hulladéklerakót építenek az országban. Beszámolt arról is, hogy jövő év végéig 171 milliárd forintnyi, 2006 végéig pedig 365 milliárd forintnyi zöldberuházás készül el az országban.