NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Jó az ipari üzemek környezetbiztonsága
2004-11-12 22:36:24
Az ipari üzemek környezetbiztonsága alapvetően jó - jelentette be Persányi Miklós környezetvédelemi és vízügyi miniszter csütörtökön Százhalombattán. A zöldtárca vezetője a hatóságok elmúlt hónapokban lefolytatott vizsgálatainak eredményeit összegezte.
A 364 veszélyes üzemre kiterjedő ellenőrzésre azért került sor, mert a nyáron több, a környezetet fenyegető üzemi baleset fordult elő az országban, amelyek nyomán az emberek biztonságérzete megrendült - mondta a miniszter. A vizsgálatokban különböző hatóságok vettek részt, közöttük az ÁNTSZ és a katasztrófavédelem szakemberei is - tette hozzá.

A kontrollált üzemek között erőművek, papír- és vegyipari gyárak, veszélyes hulladék gyűjtésével, tárolásával foglalkozó létesítmények szerepeltek. A szakemberek a környezet biztonságát kiemelten veszélyeztető körülményeket nem találtak. Kisebb-nagyobb szabálytalanságok miatt 266 esetben azonban hatósági intézkedésekre volt szükség.

A vizsgálatok szerint az üzemek egy része nem tett maradéktalanul eleget adatszolgáltatási
kötelezettségének, a veszélyes vegyi anyagokkal teli tartályok nem mindegyike rendelkezett engedéllyel. Több esetben elmulasztották a veszélyes hulladékok gyűjtőhelyeinek szabályos kialakítását. A legnagyobb büntetést a dorogi hulladék-égetőműre vetették ki vízszennyezés miatt – a cégnek 150 millió forint bírságot kell fizetnie.

Mindent egybevetve megállapítható, hogy az elmúlt években nem romlott, hanem megszilárdult a veszélyes üzemek környezeti biztonsága, amely nagyrészt a folyamatosan szigorodó előírásoknak tulajdonítható - húzta alá Persányi Miklós.