NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Változó termékdíj-szabályok: cél a hulladékmennyiség csökkentése
2004-11-09 17:21:09
A termékdíj-szabályozás jövő évi változásával a következő két évben a cél a hulladékképződés növekedési ütemének megfékezése, azután pedig az újrahasználati követelmények szigorításával már a keletkező hulladék mennyiség csökkentése - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter kedden sajtótájékoztatón.
A miniszter közölte: az elmúlt tíz évben az évente keletkező hulladékmennyiség másfélszeresére nőtt, amely nagyrészt a megháromszorozódó műanyag-hulladékok, ezen belül pedig elsősorban italcsomagolások következménye. Jelenleg Magyarországon évente 1,23 milliárd darab műanyag palack válik hulladékká, amelynek 97 százaléka a lerakókban végzi.

Persányi Miklós a hétfőn parlament által támogatott törvénymódosítás kapcsán jelezte, hogy az italcsomagolás területén 2006. végéig a kibocsátóknak a termelésükön belül az
eddigi visszaváltható termék-hányadot legalább az idei szinten kell tartaniuk, majd 2007-ben és 2010-ben az arányt 6-6 százalékkal javítaniuk.

A miniszter szerint a szabályozás kellő időt hagy az italokat gyártók számára ahhoz, hogy a visszaváltható termékek arányának későbbi növeléséhez a szükséges beruházásokat végrehajtsák. Persányi Miklós a napokban a sajtóban megjelent több híradásra utalva cáfolta, hogy a termékdíj-szabályozás változásával új adót vetnének ki az italcsomagolásokra. "Amennyiben a cégeknél jövőre nem romlik az ideihez képest a termékkínálaton belül a visszaváltható áruk aránya, akkor egy fillérnyi többletterhet sem jelent a jogszabályi változás" - hangoztatta.

Az állam célja egyébként az, hogy minél alacsonyabb legyen a termékdíj-bevétel, ugyanis ez azt jelenti, hogy a cégek saját maguk gondoskodtak a hulladékuk ártalmatlanításáról – tette hozzá. A befolyó termékdíjakból ugyanis az állam annak a hulladékhányadnak a kezeléséről gondoskodik, amelyet a cégek nem gyűjtöttek vissza és hasznosítottak újra.

Persányi Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy a visszaváltható csomagolást ösztönző új szabályozás nem vonatkozik a kis cégekre. A visszaváltható csomagolásokra előírt arányok és azokkal kapcsolatos díjtételek ugyanis csak egy megszabott szint felett termelő vállalkozói körre érvényes.

A miniszter az elektronikai hulladékokra kitérve jelezte, hogy Magyarországon a lakosság által évente használt 75 millió különböző elektromos eszköz 15 százalékát selejtezik ki. Ennek következményeként 100-120 ezer tonna hulladék keletkezik. Megjegyezte: a változó termékdíj-törvénnyel összefüggésben az ősz elején elfogadott kormányrendelet értelmében legkésőbb jövő év augusztus 13-tól a gyártóknak és forgalmazóknak gondoskodniuk kell felhasznált gépek visszavételéről.

Hercz Endre, a T-Mobile Magyarország Rt. ügyvezető igazgatója szólt arról, hogy a társaság 1999 óta igyekszik a boltokban visszafogadni az elhasznált mobiltelefonok akkumulátorait és gyűjti szervizeiben az elektrotechnikai hulladékot. A vállalat 1999 óta az akkor 100 kilogrammos begyűjtött mennyiség után 2003-ban már 4 500 kilogrammnyi akkumulátort fogadott vissza és gondoskodott újrahasznosításáról" - közölte az ügyvezető igazgató. Hozzátette, hogy az öt évvel ezelőtti 600 kilogramm után a T-Mobile 17 ezer kilogramm elektrotechnikai hulladékot gyűjtött, amelynek 70 százalékát újrahasznosították.

Hercz Endre bejelentette azt is, hogy a T-Mobile Hungary Rt. WAP-szolgáltatást indít környezetvédelmi információk, hírekre vonatkozóan, amelyhez nem csupán a társaság előfizetői, de minden internetezésre alkalmas mobiltelefon tulajdonosa hozzáférhet.