NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Metallochemia: robbantással kezdődött a kármentesítés
2004-11-08 11:25:53
Az utolsó kémény lebontásával pénteken elkezdődött a nagytétényi Metallochemia-gyártelep kármentesítése. A több százezer köbméternyi környezetszennyező kohósalakot az M6-os autópálya M0 és Érdi tető közötti, az egykori üzem területén áthaladó szakaszának alapjába építik be.
A kármentesítés során az egykori gyártelep területén lévő 410 ezer köbméter kohósalakot és a környék 600 ezer köbméter részlegesen szennyezett talaját 12 milliárd forintos beruházással beépítik a közelben épülő M6-os autópálya töltésébe úgy, hogy ennek eredményeként egy 500-600 méter hosszú, 13 méter magas, nehézfémekkel szennyezett talajt rejtő szarkofág húzódik majd az út alatt. A munkával 2005. november 30-ig kell végezni.A kármentesítés kivitelezőjét, a Vegyépszer Rt.-t közbeszerzési eljárás keretében választotta ki a környezetvédelmi minisztérium. A cég a megfelelő szakmai referenciák bemutatása mellett 9,8 milliárd forintért, mintegy 600 millió forinttal alacsonyabb áron vállalta a kivitelezést, mint a második legjobb ajánlatot tevő.

A gyártelep körüli 1.400 érintett ingatlan, 600 ezer köbméternyi szennyezett talajának cseréjéhez 2005 kora tavaszán lát hozzá a Vegyépszer, s legkésőbb 2008. május 31-ig befejezi azt.

A kármentesítés bruttó költsége mintegy 12 milliárd forint. A beruházást a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium költségvetéséből finanszírozzák.