NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Átadták az első uniós támogatásból megvalósult hulladékkezelő-rendszert
2004-10-22 10:30:05
Hajdú-Bihar az ország első megyéje, ahol teljes mértékben megvalósul a szelektív hulladékgyűjtés - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter csütörtökön Debrecenben. Magyarország első, ISPA-finanszírozással megvalósuló hulladékgazdálkodási projektje keretében a miniszter a debreceni és a hajdúböszörményi hulladékkezelő-telepet adta át.
A Hajdú-Bihar megyei hulladékgazdálkodási program 78 települést tömörít. A projekt megvalósításához a 6,1 milliárd forintos összköltségből 3,6 milliárd az ISPA-támogatás. A program keretében Debrecenben elkészült egy 3,3 hektár területű depónia, egy 2.000 négyzetméter alapterületű válogatócsarnok, és egy 800 négyzetméteres komposztáló.

Hajdúböszörményben kéthektáros depóniát és 1.500 négyzetméteres válogatócsarnokot építettek meg. Berettyóújfaluban létesül a harmadik hulladékkezelő-telep; ott jelenleg régészeti leletmentés folyik, a kivitelezési munkák megkezdése 2005 nyarán várható.

Jelenleg 12 hulladékgazdálkodási ISPA-program zajlik az országban. Az összesen 74 milliárd forint beruházási összköltséggel megvalósuló létesítmények 3,5 millió ember hulladék-elhelyezési gondjait fogják megoldani. További öt előkészítése van folyamatban az unió kohéziós alapjából, így összesen hatmillió ember hulladék-elhelyezési gondja oldódik meg Magyarországon. A miniszter szólt arról is, hogy jelenleg, mintegy 1.100 korszerűtlen szeméttelep működik az országban, amelyet fel kell számolni.

"A modern világ tiszta" – idézte Persányi Miklós, az ország gazdaságának fejlődnie kell, de a környezet romlása nélkül. Fontos célnak nevezte azt, hogy kevesebb hulladék képződjön, valamint azt, hogy megvalósuljon a szelektív gyűjtés és válogatás, illetve biztonságos lerakás.

Persányi Miklós elmondta azt is, hogy már folyik a szolnoki regionális hulladékgazdálkodási program megvalósítása, s az előkészítés végső stádiumánál tartanak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.