NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Kezdődik a Metallochemia-gyártelep kármentesítése
2004-10-14 10:17:58
Napokon belül elkezdődik a nagytétényi Metallochemia-gyártelepen elhelyezett, több százezer köbméternyi környezetszennyező kohósalak kármentesítése. A három pályázó közül, közbeszerzésen kiválasztott Vegyépszer Rt. az M6-os autópálya gyártelepen áthaladó szakaszának alapjába ágyazza be a veszélyes hulladékot.
Minden akadály elhárult a Metallochemia gyártelep és a környezetében található ingatlanok kármentesítése elől, a környezetvédelmi tárca képviseletében eljáró Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóságon ugyanis a napokban lezárult az erre vonatkozó közbeszerzési eljárás.

A nyertes Vegyépszer Rt. a megfelelő szakmai referenciák bemutatása mellett 9,8 milliárd forintért, mintegy 600 millió forinttal alacsonyabb áron vállalta a kivitelezést, mint a második legjobb ajánlatot tevő.

Mint ismeretes, az 1910 és 1990 között folytatott színesfém-kohászati tevékenység során keletkezett kohósalak lerakása a gyártelepen, a levegőből kiülepedő szennyezőanyag pedig 1400 lakóingatlanon okozott jelentős környezetszennyezést.

A Metallochemia csarnokainak bontása már augusztusban elkezdődött, a most induló környezetvédelmi beruházás lényege, hogy az M6-os autópálya M0 és Érdi tető közötti, az egykori üzem területén áthaladó szakaszának alapjába – megfelelő műszaki védelemmel – beépítik a kármentesítés során kitermelt kohósalakot.

A feladat nagyságrendjét jól érzékelteti, hogy a Metallochemia 20 hektáros területén 410 ezer köbméternyi nehézfémtartalmú salakot, szennyezett földet kell kitermelni és ártalmatlanítani. A telephelyen 2005. november 30-ig fejezik be az autópálya földmunkáival kapcsolatos kármentesítést.

Az 1400 érintett ingatlan, 600 ezer köbméternyi szennyezett talajának cseréjéhez 2005 kora tavaszán lát hozzá a Vegyépszer, ezzel a munkával 2008. május 31-ig kell végezni.

A beruházás költségét – amely a tervezéssel, a bonyolítással és a bontással együtt eléri a 12 milliárd forintot – a környezetvédelmi és a gazdasági tárca közösen állja.