NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Az eszétikai káron kívül nem okozott szennyezést a Tiszán levonult kommunális hulladék
2004-10-08 12:34:04
A Tiszán levonult és a folyóból Tokaj térségében eltávolított kommunális hulladék az esztétikai káron kívül egyelőre úgy tűnik, nem okozott másfajta szennyezést; a hulladék eltávolításának költségei a becsült adatok alapján meghaladják a 32 millió forintot. A főként ukrán feliratú települési hulladék eredetét az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőség – a hulladék pontos azonosításával – vizsgálja.
Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter levélben fordult Szerhij Poljakov ukrán környezetvédelmi miniszterhez, és arra kérte, hogy a két ország hatályos két- és többoldalú nemzetközi egyezményeinek szellemében, a „szennyező fizet” elvét és az elővigyázatosság elvét követve tegyen intézkedéseket a Tiszába került hulladék ügyének kivizsgálására, az okozott kár megtérítésének és a jövőbeni hasonló esetek elkerülésének érdekében.

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség szeptember 27-én rendelt el elsőfokú vízminőségvédelmi készültséget a Tisza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán, miután a folyón akkor mintegy 100 köbméternyi kommunális hulladék úszott. Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a kommunális hulladék eltávolítására még ugyanaznap délután III. fokúra emelte a vízminőségi kárelhárítási készültséget. A szilárd hulladékot - főként műanyag flakonokat, üvegeket és fadarabokat – az elsődleges helyzetfelmérések szerint az áradó folyó a hullámtérből sodorta a mederbe.
A flakonokon olvasható feliratok alapján a hulladék 60-70 százalékát ukrán, a többit román, illetve kisebb részben magyar eredetűnek azonosították a hatóságok.

A szennyeződés a Tisza tivadari szakaszán kezdetben csaknem egy tömbben úszott, majd Vásárosnamény alatt egyre inkább szétterült, egy része fennakadt a part menti fákon és bokrokon. A folyó áradása miatt a partra, illetve a fákra kisodort hulladékot a Felső-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság gyűjtötte be és szállíttatta el az ibrányi kommunális hulladéklerakóba. Az igazgatóságnak - a becslések szerint - több mint 10 millió forintjába került a mentesítés, a Felső-Tisza vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség pedig – részben a vízminták laboratóriumi vizsgálataira – félmillió forintot költött.

A Tiszán levonult kommunális hulladék eltávolítását az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vasárnap fejezte be; az uszályokba gyűjtött 2 400 köbméternyi hulladékot a bodrogkeresztúri hulladéklerakóba szállították; a hulladék lerakásával hétfőn végeztek.
A kárelhárításhoz használt vízi járművek és a bodrogkisfaludi kompkikötőben kialakított átmeneti hulladékdeponáló-, átrakó hely takarítását, fertőtlenítését szerdán este fejezte be a vízügyi igazgatóság, egyben megszüntette a II. fokú készültséget is.

A vízminőségi kárelhárítás végrehajtásában az Igazgatóság munkatársai közül naponta egyidejűleg 14 műszaki és 18 fizikai dolgozó vett részt. A hulladék „lehalászásához”, illetve elszállításához 2 közúti járművet, 2 vontatóhajót, 2 kirakó hajót, és 7 uszályt alkalmaztak.