NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Elindult az Újrahasznosítási Hét
2004-10-05 17:33:14
Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter az Európa 19 országában megtartott újrahasznosítási hét budapesti nyitórendezvényén elmondta: 2006 végéig 17 régióban épülnek ki az ISPA és a Kohéziós Alap 50-75 százalékos finanszírozásával korszerű hulladékgazdálkodási rendszerek.
A fejlesztések lehetővé teszik, hogy hatmillió állampolgár kapcsolódhasson be a szelektív hulladékgyűjtésbe, s az összegyűjtött kommunális hulladékot a kor elvárásainak megfelelően szelektálják és készítsék elő hasznosításra – tette hozzá.

Jelenleg 331 település, 2683 gyűjtőszigetén 3,7 millió ember helyezheti el a szelektíven gyűjtött hulladékot - húzta alá a miniszter. Elmondta: a tervek szerint 2008 végéig 30 milliárd forintos ráfordítással 9 ezerre bővül a gyűjtőszigetek száma, s ezt 210 gyűjtőudvar, számtalan válogató és hasznosító létesítmény egészíti ki.

Az egy lakosra jutó, szelektíven gyűjtött csomagolási hulladék jelenleg évente még csak 8 kilogramm Magyarországon, de az új lehetőségek révén elérhető az Európai Unió 30 kilogrammos átlaga.

A rendezvényen elhangzott, hogy a száz budapesti gyűjtőszigetet az év végéig újabb 250-el egészítik ki. A jövő év végéig pedig további 250 szigetet helyeznek ki.

Az idén Magyarországon is több településen, így Budapesten, Sátoraljaújhelyen, Jászapátiban, Nyíregyházán, Győrben és Dunaújvárosban rendezik meg október 4. és 10. között a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő akciókat.