NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Alapanyagként élnek tovább a használt számítógépek és az autóroncsok
2004-09-15 19:52:37
A jövő évtől az elektronikai berendezések, valamint az autók gyártóinak és forgalmazóinak gondoskodniuk kell hulladékká vált termékeik egy részének visszagyűjtéséről, illetve újrahasznosításáról - közölte Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerdán, a kormányülést követő sajtótájékoztatón.
A miniszter kijelentette, az ezekről szóló, szerdán elfogadott új jogszabályokkal érvényesül az az európai uniós irányelv, miszerint a hulladékhasznosításban a költségeket az adófizetők helyett inkább a gyártóknak és forgalmazóknak kell állni.

A miniszter az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak visszavételéről és kezeléséről szóló rendeletről közölte: a döntés szerint a gyártóknak és forgalmazóknak az elhasználódott eszközöket meghatározott arányban vissza kell fogadniuk, majd egy részüket hasznosítaniuk, másik részüket pedig ártalmatlanítaniuk kell.

Az uniós követelményeknek megfelelően évente egy lakosra vetítve négy kilogramm, háztartási elektronikai berendezésből származó hulladékot kell begyűjteni és hasznosítani 2007-től. "Magyarországnak két év átmeneti mentességgel, 2008. december 31-ig kell elérnie ezt a begyűjtési arányt" - közölte Persányi Miklós. Kategóriától függően a berendezések 50-80 százalékát kell majd újrafeldolgozni.

A szabályozás fontos eleme, hogy az elektronikai hulladékoktól ingyen szabadulhatnak meg a fogyasztók. A gyártókat és a forgalmazókat a számukra előírt kötelező visszafogadási és hasznosítási arány ösztönzi majd arra, hogy ne csak saját termékeiket, hanem más gyártókéit is visszafogadják. A miniszter reményei szerint a szabályozás különböző akciók formájában piaci versenyt is generálhat a hulladékká vált berendezések visszavételéért.

A visszavételi kötelezettség például a háztartási gépekre, az informatikai és távközlési berendezésekre, a szórakoztató elektronikai cikkekre és az elektromos barkácsgépekre terjed ki.

A miniszter a hulladékká vált gépjárművekről elmondta: a szabályozás értelmében 2006. január 1-jétől évente a ronccsá vált járművek átlagos tömegéhez viszonyítva legalább 85 százalékban kell hasznosítani a kiselejtezett járműveket.

A kormányülésen döntés született a bioüzemanyagok közlekedési célú ösztönzéséről is, amely rendelet szintén január elsejével lép életbe. A miniszter elmondása szerint az EU előírja azt, hogy a bioüzemanyagoknak az összes üzemanyag-fogyasztás energiatartalmára vetített részaránya 2005-re 2 százalék, 2010-re pedig 5,75 százalék kell legyen. Magyarország azonban várhatóan csak 2010-re lesz képes olyan arányban megemelni a bioüzemanyagok felhasználását, amennyi a jövő évre lenne kötelező.

A miniszter közölte, hogy a bioüzemanyagok ösztönzése 2005-től évente 3,4 milliárd forint költségvetési kiadást jelent, ami 2010-re 13 milliárd forintra nő. "Az ösztönzés részeként a bioüzemanyagokra jutó jövedéki adó visszaigényelhetővé válik" - fűzte hozzá.

Persányi Miklós szólt arról is, hogy az elkövetkező hetekben további fontos környezetvédelmi jogszabályokról dönt a kormány.