NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Felülvizsgálják a hazai veszélyes üzemeket
2004-09-02 18:55:20
A következő hatvan napban, október végéig a környezetvédelmi hatóságok az érintett társszervezetekkel együtt szigorú ellenőrzést tartanak valamennyi katasztrófavédelmi szempontból veszélyesnek tartott üzemben - jelentette be Persányi Miklós csütörtökön Nyírbátorban.
A térségi környezetvédelmi felügyelőségek a katasztrófavédelmi igazgatóságokkal, a tisztiorvosi szolgálattal és a vízügyi szervezetekkel együtt vizsgálják meg az üzemeket, hogy azok érvényt szereznek-e a biztonsági előírásoknak - mondta a környezetvédelmi és vízügyi miniszter az Unilever Magyarország Kft. nyírbátori mosószergyárban tartott sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: szigorú vizsgálat elvégzésére utasította a környezetvédelmi felügyelőségeket, egyben hatékony önvizsgálatot kért az érintett üzemektől.

A tárca azt szeretné, ha a vizsgálatok hozzájárulnának a biztonsági rendelkezések felfrissítéséhez - hangsúlyozta Persányi Miklós. A miniszter szólt arról is, hogy a tárca intézkedéseket tesz azért, hogy a veszélyes üzemek a jövőben ne tudjanak kibújni a kárelhárítás kötelezettsége alól.

Tűrhetetlen, hogy jelentéktelen törzstőkével létrehozott cégek nagy nyereséget zsebeljenek be veszélyes üzemek működtetésével, majd az államra hagyják a kárelhárítás költségeit - mondta. Persányi Miklós kitért a közelmúltban történt dorogi környezetszennyezésre, amellyel kapcsolatban megjegyezte, a kiszabott 158 millió forintos környezetszennyezési bírság komoly figyelmeztetés a dorogi égetőnek az önvizsgálat fontosságára.

A zöldtárca vezetője említést tett egy másik esetre, a felszámolás alatt álló Budalakk festékgyárból egy szakolyi telepre szállított és ott elhelyezett 600 hordónyi veszélyes anyagra. Megengedhetetlen ez a módszer, a felszámolónak gondoskodnia kell a kárelhárítás költségeiről - hangoztatta.