NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Indul a soproni regionális szennyvíztisztító program
2004-09-02 18:33:55
Csütörtökön elhelyezték a soproni régió 4,9 milliárd forintos szennyvíztisztító beruházásának alapkövét. A 2006. végéig tartó program eredményeként teljessé válik a térség csatornázottsága és megszűnik a szennyvíz-bevezetés a Fertő-tóba. A költségek felét az Európai Unió, 40 százalékát a magyar állam, 10 százalékát pedig a soproni önkormányzat fedezi.
Az Európai Unió ISPA-programjának támogatásával megvalósuló fejlesztés két évtizedre biztosítja a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelő szennyvízelvezetést és a szaghatások minimalizálásával hozzájárul ahhoz is, hogy tisztább legyen a levegő.

A fejlesztés keretében felújítják a fertőrákosi és a soproni szennyvíztisztító telepet. Az előbbi az előtisztítási feladatokat látja majd el, az utóbbi végzi majd a szennyvíz utótisztítását és az iszap környezetkímélő kezelését. A tisztított szennyvizet az Ikvába vezetik. Ezzel egyidejűleg a Fertő-tavat teljes egészében mentesítik a tisztított szennyvíz befogadásától.

A csatornaépítési munkálatok keretében összesen nyolcezer méter nyomóvezeték épül, mely egyrészt a várostól északra eső területeket köti be a soproni szennyvízelvezető rendszerbe, másrészt a várostól délkeletre fekvő települések szennyvizét vezeti majd a telepre. A csatornahálózat-bővítés Sopronon kívül Kópházát, Fertőrákost, Ágfalvát, Hartát és Sopronkőhidát érinti. Az "alapcsövet" Walter Dezső polgármester és Donáth Béla, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fejlesztési igazgatóság vezetője helyezte el.