NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
29 millió tonnányi szén-dioxiddal kereskedhetnek a hazai cégek
2004-08-25 09:59:35
Az Európai Unió emisszió-kereskedelmi rendszerében részt vevő mintegy 170 magyarországi cég 2005-2007 között várhatóan évente 29 millió tonna szén-dioxidon osztozhat majd – jelentette be Őri István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára kedden.
Az államtitkár elmondta, hogy az EU vonatkozó irányelve alapján jövő évtől az érintett vállalatok csak kibocsátási engedély birtokában engedhetnek szén-dioxidot a levegőbe. A szabályozás szerint a szén-dioxid kvótán a 20 megawattnál nagyobb kapacitású tüzelőberendezések üzemeltetői, az olajfinomítók, a kokszolók, a vaskohászat- és acéltermelés, a cement-, az üveg, és az építőanyag-gyártás, illetve a papíripar szereplői osztoznak majd.

Az évente rendelkezésre álló 29 millió szén-dioxid kibocsátási egységből 20 millió egységgel az energiaszektor cégei részesülnek. A vas- és acéltermelés illetve a cementgyártás mintegy 3-3 millió egységgel, a kőolaj-finomítás 1,2 millió egységgel, a mészgyártás és a kerámiaipar csaknem félmillió egységgel gazdálkodhat.

Az egy tonna szén-dioxidot jelentő kibocsátási egységekhez az engedélyköteles vállalatok ingyen jutnak hozzá, de többletigény esetén módjukban áll majd a többi érintett uniós vállalattól vásárolni.

Hazánk üvegházhatású gáz kibocsátása az iparszerkezet rendszerváltást követő átalakulása miatt oly nagymértékben lecsökkent, hogy önmagában emiatt képes megfelelni a Kiotói Jegyzőkönyv kapcsán vállalt 6 százalékos csökkentési kötelezettségnek. Így a 2007-ig terjedő időszakban nem szükséges korlátozni a kereskedésben résztvevő ágazatok széndioxid-kibocsátását – tette hozzá Őri István.

Bart István, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium osztályvezetője megjegyezte, hogy a tervek szerint a 29 millió egység 1 százalékát
az állam árverés útján bocsátja a vállalatok rendelkezésére. Ezen kívül az ágazatokra jutó kvóták 1-5 százalékát tartalékba helyezik az új piaci belépők számára.

Az osztályvezető jelezte, hogy amennyiben egy cég környezetvédelmi fejlesztéseket hajt végre az adott időszakban, akkor a kvótája nem csökken arányosan, hanem azt eladhatja a piacon. A szabályozásnak ez az eleme ösztönzi a cégeket a klímabarát technológiák bevezetésére.

Bart István kitért arra, hogy a cégek a számukra rendelkezésre álló kvótából a fel nem használt mennyiséget átvihetik a következő évre, ám csak a 2005-2007-es időszakon belül. A tevékenységükkel felhagyó cégektől pedig nem veszi vissza az állam a kvótát, azt értékesíthetik a piacon.

Az emisszió-kereskedelemmel kapcsolatos jogszabály-tervezetek és előrejelzések innen érhetőek el.