NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Persányi Miklós szigorúbb hatósági munkát vár el
2004-08-19 14:46:57
Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter szigorúbb munkát vár el a környezetügyi hatóságoktól. A hatóságok 60 napon belül elvégzik a környezetre legveszélyesebb gazdálkodó szervek üzemi kárelhárítási terveinek felülvizsgálatát. Az I. fokú környezetvédelmi hatóság tájékoztatta a minisztert arról, hogy előzetes számításaik szerint a dorogi ONYX Kft.-re több mint 158 millió forintos hulladékbírságot szabnak ki.
Persányi Miklós a csütörtökre összehívott értekezleten azt kérte a környezetvédelmi hatóságok vezetőitől, hogy a veszélyes ipari üzemek, és létesítmények területén kiemelt figyelmet fordítsanak az ellenőrzésekre.

A környezetvédelmi tárca vezetője a vízminőségi kárelhárítással összefüggő feladatok kapcsán arra kérte fel a vízügyi hatóságokat, hogy 2 hónapon belül vizsgálják felül, és ha szükséges dolgoztassák át a környezetre potenciális veszélyt jelentő gazdálkodó szervek üzemi kárelhárítási terveit.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben egy cég elmulasztja az azonnali tájékoztatást a környezetszennyezésről a területileg illetékes környezetvédelmi felügyelőség felé, úgy a hatóság köteles szankciókat alkalmazni, ezzel biztosítva a beavatkozás, kárelhárítás hatékonyságát.

Mint ismeretes, Persányi Miklós nemrégiben a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségét (MGYOSZ) is arra kérte, hogy a szövetséghez tartozó ipari tevékenységet folytató cégek - a környezetvédelmi hatóságoktól függetlenül - vizsgálják meg gyártási technológiáikat és biztonsági előírásaikat. A miniszter ezt annak érdekében tartja szükségesnek, hogy az utóbbi időszakban bekövetkezett környezetszennyezésekhez hasonló esetek lehetőségét csökkenteni lehessen.

A miniszter az EPER-PRTR adatbázisában lévő 86 - a környezetre jelentős hatást gyakorló -cég vezetőjét is arra kérte, hogy ellenőrzéseiket tegyék gyakoribbá.