NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Emberi mulasztás és technológiai hiba okozta a dorogi környezetszennyezést
2004-08-16 20:50:24
Műszaki, technológiai okok, valamint emberi mulasztás okozta a Duna esztergomi szakaszánál a környezetszennyezést - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára, Rakics Róbert hétfőn. A zöldtárca a környezetvédelmi felügyelőségek megerősítése céljából hatósági díjjal váltaná ki a vállalatokat érintő eljárási illetéket.
Az Onyx Kft. dorogi hulladékégetőjében a tartály kilyukadása műszaki jellegű oknak tekinthető. Emberi mulasztás volt, hogy nyitva felejtettek egy szelepet. Azt pedig technológiai hibának lehet tekinteni, hogy a kifolyt veszélyes hulladék eljutott egy olyan aknába, amelyen a terveken és az engedélyekben nem szereplő kivezetés található - mondta hétfőn Rakics Róbert, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára újságíróknak Dorogon.

Ismeretes, július 30-án jelentős mennyiségű szennyező anyag került a Kenyérmezei-patakba és onnét a táti Kis-Dunába, alig két kilométerre az esztergomi ivóvízbázistól.

A helyettes államtitkár közölte: az eset tanulsága, hogy a tervektől sehol sem, de főként a veszélyes üzemekben nem szabad eltérni. Olyan biztonsági rendszer kialakítására kell törekedni, amely kiiktatja a rendszerből az emberi tényezőt, a mulasztás vagy a feledékenység lehetőségét. Hozzátette: a gyárra várhatóan jelentős, 100 millió forint körüli bírságot szabnak ki a visszatartó hatás reményében.

A környezetvédelmi felügyelőségek megerősítése céljából hatósági díjjal váltaná ki a vállalatokat érintő eljárási illetéket a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium - jelentette be Rakics Róbert hétfőn Budapesten. A tárca a változtatással azt kívánja elérni, hogy jövőre a 12 környezetvédelmi felügyelőség működési költségeinek egy részét az engedélyezési eljárást kezdeményező cégektől beszedett díjakból finanszírozhassák.

Az eljárási díj Európa-szerte bevett gyakorlat, Csehországban, Finnországban, Németországban, Bulgáriában is alkalmazzák az ottani környezetvédelmi hatóságok.

A tervek szerint díjköteles eljárás lenne az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás (IPPC), a működési engedélyek kiváltása, a hulladékkezelési hatósági engedély, a levegővédelmi engedélyek kérelme és a víz- és talajvédelemmel kapcsolatos engedélyezési eljárások. Ezekre a tevékenységekre eddig is kellett illetéket fizetniük a cégeknek.

Rakics Róbert megjegyezte: a tárca a felügyelőségek munkáját azzal is hatékonyabbá kívánja tenni, hogy a számukra kötelező mintegy 400 hatáskör számát jelentősen csökkentené a jövő évtől. Az uniós csatlakozás révén 1999-2003 között a duplájára több mint 421 ezerre nőtt az ügyiratok száma, a felügyelőségek létszáma pedig csupán 24 százalékkal emelkedett. A környezetvédelmi intézményrendszer évek óta tartó átalakítása az idei év végén zárul le.