NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
A cégek döntő többsége betartja a környezetvédelmi előírásokat
2004-08-10 16:29:09
A magyarországi cégek döntő többsége betartja a környezetvédelmi előírásokat - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Dreher budapesti sörgyárában tett látogatása alkalmával kedden. Az elmúlt időszak balesetei véletlen egybeesésnek tekinthetőek, egy váratlan sorozatról van szó - tette hozzá.
A miniszter közölte: a törökbálinti petárdaraktár-robbanás okozta légszennyezés, a dorogi vízszennyezés és a gyömrői vegyi anyag szivárgás egyértelműen emberi felelőtlenség következménye volt, ám ez nem jellemző általánosan az országban működő vállalkozásokra.

A miniszter szerint a cégek egyre inkább felismerik azt, hogy a környezetvédelem nem rontja, hanem épphogy javítja a versenyképességet. Persányi Miklós kitért a települési hulladékok példátlan ütemű növekedésére, amely szerinte egyfajta "lopakodó katasztrófának" tekinthető.

Persányi Miklós a Dreher Sörgyárak Rt-nél tett látogatásán szólt arról is, hogy a visszaváltható csomagolások térnyeréséhez szükséges feltételek megteremtését célzó
szabályozásról az ősszel tárgyal az Országgyűlés a termékdíj-törvény módosítása kapcsán.

A termékdíj-szabályozás nélkülözhetetlen a magyar környezetügy alapvető céljainak eléréséhez, hogy csökkenjen a keletkező hulladék mennyisége, a fogyasztónak választási szabadsága legyen abban, milyen csomagolású terméket választ, s egyúttal érvényesüljön a társadalmi igazságosság elve is, miszerint a „szennyező fizet.

A termékdíj-rendszer azonban csak a hulladék szelektív gyűjtésével és újrahasznosításával, valamint a betétdíj rendszerrel együtt érheti el a kívánt eredményt. Ehhez pedig társadalmi összefogásra van szükség: a kormányzat, az ipar, a kereskedelem, a települési önkormányzatok, a lakosság és a média együttműködésére.

Persányi Miklós a kőbányai sörüzemben elismeréssel szólt a Dreher Sörgyárak Rt.
környezetvédelmi elkötelezettségéről, a cég környezetbarát vállalatirányítási rendszeréről, az anyag- és energiatakarékos technológiák bevezetéséről.

A Dreher vezetősége a sajtótájékoztatón bemutatta a cég első környezeti jelentését. A dokumentum szerint a vállalat négy év alatt 25 százalékkal csökkentette fajlagos vízfelhasználását és a hulladékok újrahasznosítását tekintve a 2000-es 3 százalékos arányt 38 százalékra emelték.

A jelentésből kiderül, hogy a gyárban végzett hűtésrekonstrukció nyomán csökkent például az ammónia mennyisége, négy év alatt 25 tonnáról 12 tonnára. A Dreher "zöld érdemei" közé tartozik, hogy a magyarországi élelmiszeriparban elsőként vezetett be ISO 14001 szerinti környezetirányítási rendszert.