NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Magyarország készül a kibocsátás-kereskedelemre
2004-07-09 16:22:38
Hazánkban folyik a felkészülés az üvegházhatású gázok kibocsátás-kereskedelmét szabályozó rendszer 2005. januári elindítására. A Nemzeti Kiosztási Terv első változata várhatóan már a nyáron elkészül.
Jelenleg készül a Nemzeti Kiosztási Terv elveinek egyeztetése az érintettekkel. A Nemzeti Kiosztási Terv elveit nem hivatalosan már egyeztették az EU Bizottsággal is annak érdekében, hogy a végleges dokumentum elfogadása akadálymentes legyen.

Ezzel párhuzamosan folyik az érintett ágazatokra vonatkozó tanulmányok véglegesítésre. A két folyamat találkozásával nyár folyamán elkészül a Nemzeti Kiosztási Terv első változata.

A már elkészült és államigazgatási egyeztetés előtt álló kibocsátási engedélyezéssel és a kibocsátások nyomon követésével kapcsolatos rendeletnek megfelelően az érintett vállalatok az engedélykérelemhez csatolják majd hitelesíthető formában a kiosztás alapjául szolgáló adatokat, többek között a múltbeli tüzelőanyag felhasználási adatokat és technológiai adatokat.

Az adatok végső egyeztetése és az EU által előírt második társadalmi egyeztetés után őszre várható a Nemzeti Kiosztási Terv végső változatának elkészítése.

Az Európai Bizottság a Nemzeti Kiosztási Tervüket benyújtott első nyolc tagállam terveit július 7-én született döntéseiben értékelte, ezek közül öt tervet módosítások nélkül elfogadott. A kiosztási tervet még be nem nyújtott két régi tagállam ellen az EU eljárást indít, azonban az új tagállamok ellen a határidő lekéséséért hasonló szankciót a bizottság nem jelentett be.