NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Világhálón a jelentősebb hazai cégek szennyezőanyag-kibocsátása
2004-07-06 08:33:48
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium elkészítette a környezetre jelentős hatást gyakorló magyarországi ipari és mezőgazdasági cégek küszöbérték feletti szennyezőanyag-kibocsátásait tartalmazó honlapot. A júliustól elérhető, EPER-PRTR névre hallgató adatbázisban jelenleg 86 üzem fontosabb mutatóit találják meg az érdeklődők.
Az Európai Bizottság a tagországok által szolgáltatott adatokból létrehozott Európai Szennyezőanyag Kibocsátási Regiszterének (European Pollutant Emission Register – EPER) és az Aarhusi Konvenció szerint létrehozandó Szennyezés Kibocsátási és Transzfer Regiszterének (Pollutant Release and Transfer Register – PRTR) közös célja egy interneten is elérhető környezeti, főként szennyezőanyag-kibocsátási adatokat tartalmazó adatbázis létrehozása.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a két kötelezettség teljesítése érdekében indította el júliustól az EPER-PRTR honlapot, amely a környezetre jelentős hatást gyakorló ipari és mezőgazdasági cégek levegőbe és vízbe kerülő, küszöbérték feletti kibocsátásait tartalmazza éves összesítésben létesítményenként, valamint szennyezőanyagonként.

A tárca a folyamatosan bővülő tartalmú honlapon található adatok nagy részét az Európai Szennyezőanyag Kibocsátási Regiszter létrehozásával kapcsolatos munka során gyűjtötte össze, és egyetlenként a csatlakozó országok közül 2004. januárjában önkéntesen benyújtotta az első EPER jelentést az Európai Bizottságnak. A 86 üzemről átadott magyarországi adatbázis ennek megfelelően megtalálható az EU EPER honlapján is.