NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Európai uniós környezetvédelmi elismerés a Denso Magyarország Kft.-nek
2004-06-22 09:54:57
Elsőként a magyar vállalatok közül a japán Denso csoport székesfehérvári társasága nyerte el az idén az Európai Környezetvédelmi Díjat. A cég 17 ország 100 pályázóját utasította maga mögé - jelentette be Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter hétfőn sajtótájékoztatón.
A miniszter elmondta: a gépkocsi részegységeket gyártó társaságnak a környezettudatos vállalatirányítás, valamint az EcoVision elnevezésű program segítségével sikerült 30 százalékkal csökkentenie a csomagolóanyag-felhasználást, 35 százalékkal a szén-dioxid kibocsátást és 40 százalékkal a vízfelhasználást.

Persányi Miklós szerint egyre több hazai cég ismeri fel a fenntartható fejlődés fontosságát és hajlandó tenni is ezért a célért. Ennek ellenére még mindig szükség van hatékony állami szabályozókra a zöld gondolat társadalmasítása érdekében. Kiemelte ezek közül az idén bevezetett környezetterhelési díjakat, valamint a környezetbarát minősítési rendszereket.

A miniszter hozzátette, az üzleti és a környezeti érdekek összefogásából új iparág születik Magyarországon. Az előrejelzések szerint a környezetipar részesedése a nemzeti jövedelemből 2010-ig megkétszereződik, s összességében 2500-3000 milliárd forintot megmozdító szektorrá válik.

Yukimasa Ohoka, a Denso magyarországi társaság elnök-vezérigazgatója ismertette, hogy tavaly 33,3 milliárd forint nettó árbevételt értek el, és 2 100 dolgozót foglalkoztatnak. Jelentős fejlesztésre készülnek 23,7 milliárd forintos beruházással, ezer új munkahelyet hoznak létre.

Szólt arról, hogy a társaságnál keletkező hulladékból 2000-ben még 423 tonnát kellett elhelyezni lerakókban, ma már ez a mennyiség gyakorlatilag nullára csökkent. Visszaforgatják ugyanis a gyártásba a vas, acél és színesfém-hulladékot, a különféle vegyi anyagok pedig desztillálás, tisztítás után kerülnek vissza a gyártásba.

A társaság tavaly 50 ezer eurót költött környezetvédelmi beruházásokra, ugyanakkor a környezetközpontú vállalatirányításnak köszönhetően 140 ezer euró megtakarítást értek el.