NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Engedélyhez kötik az ipari fogyasztók szén-dioxid kibocsátását
2004-06-15 16:41:09
Az Európai Unió előírásai szerint 2005. január 1-től csak engedély birtokában bocsáthatnak ki szén-dioxidot a legnagyobb hazai ipari fogyasztók. A környezetvédelmi és a gazdasági tárca június 15-én társadalmi vitát indított a 2005 és 2007 között kibocsátható káros anyag mennyiségét, valamint a kiosztás módszerét meghatározó Nemzeti Kiosztási Terv alapelveiről.
Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény Kiotói Jegyzőkönyvében a fejlett országok elkötelezték magukat az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésére. Hazánk a 2008-2012-es időszakig 6 százalékos, az EU régi tagállamai pedig átlagosan 8 százalékos csökkentést vállaltak az 1985-87-es szinthez képest.

Az Európai Unió a még nem hatályba lépett jegyzőkönyvben foglaltak megvalósítása érdekében irányelvet fogadott el, ez 2004. májusától Magyarország számára is kötelező. E szerint 2005. január 1-től csak kibocsátási engedély birtokában bocsáthatnak ki szén-dioxidot a legnagyobb hazai ipari fogyasztók, mintegy 160 vállalkozás.

A 2005-2007-es időszakban kibocsátható szén-dioxid kiosztandó mennyiségének, illetve a kiosztás rendjének meghatározására szolgál a Nemzeti Kiosztási Terv (NKT), amelynek alapelveit június 15-én társadalmi vitára bocsátotta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM), valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM).

Az állam a Nemzeti Kiosztási Terv alapján az érintett létesítményeknek évente kibocsátási egységeket oszt szét. Egy kibocsátási egység arra jogosítja majd fel az adott céget, hogy egy tonna szén-dioxidot bocsásson ki, a jogosultság viszont szabadon átruházható lesz - jelentette be Őri István a zöldtárca közigazgatási, és Hatvani György a GKM helyettes államtitkára kedden.

A jövő évtől kötelező engedély egyébként nem korlátozza majd a kibocsátható szén-dioxid mennyiségét, azonban kötelezi a létesítményeket arra, hogy minden év végén annyi „szén-dioxid kibocsátási egységet” adjanak vissza az államnak, amennyi szén-dioxidot az adott évben kibocsátottak.

A létesítmény által visszaadandó kibocsátási egységek származhatnak az állam által korábban kiosztott mennyiségből, de ha ez nem elég, további egységeket kell vásárolniuk; a fölös egységek viszont eladhatóak.

Jó hír, hogy hazánk a Kiotói Jegyzőkönyv kapcsán vállalt kibocsátás-csökkentési kötelezettségeit várhatóan a 2007-ig terjedő időszak ipari és az energetikai széndioxid-kibocsátásainak korlátozása nélkül képes elérni, ezért a kibocsátás-kereskedelemben résztvevő vállalatok számára kiosztott kibocsátási egység-mennyiség fedezni fogja a szükségleteket - tette hozzá Őri István.

Az NKT alapelveire az észrevételeket, véleményeket 2004. június 30-ig várja a két tárca. Az NKT végleges változata a társadalmi és ágazati egyeztetések lefolytatása, illetve az adatok és előrejelzések pontosítása után 2004. szeptemberében készül el, a dokumentumot az Európai Bizottság hagyja majd jóvá.