NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Büntetőjogi szankciókkal az illegális hulladéklerakók ellen
2004-06-08 16:42:07
Büntetőjogi szankciók bevezetését szorgalmazza a környezetvédelmi és vízügyi miniszter az illegális hulladéklerakók visszaszorítására. Persányi Miklós bejelentette, a zöldtárca a Hulladék Munkaszövetséggel és a Magyar Turizmus Rt.-vel közös szervezetet kíván létrehozni a különböző helyi és országos hulladékgyűjtő akciók összefogására.
Az illegális hulladéklerakás büntetési szankcióit szigorítani kell, a környezetvédelmi tárca már egyeztet az Igazságügyi Minisztériummal a Büntető törvénykönyv ez irányú módosításáról - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter sajtótájékoztatón kedden.

Hozzátette: az állam feladata, hogy szabályozással, az újrahasznosítás támogatásával és a kevesebb hulladék keletkezésének elősegítésével tegyen a tisztább környezetért. A miniszter az eseményen jutalmakat adott át a Hulladék Munkaszövetség által kezdeményezett Tájsebészet 2003-2004-es programban részt vevő 173 csoport legjobbjainak, amelyek az elmúlt hónapokban csaknem ezer illegális lerakót tártak fel és mintegy 460-at fel is számoltak.

A miniszter kiemelte, hogy a csoportok, illetve a feltárt lerakók száma az elmúlt évekhez viszonyítva nem változott, ezzel szemben a felszámolt lerakóké a korábbi évhez viszonyítva 50 százalékkal emelkedett. A miniszter utalt arra, hogy a tájsebészeti program 2003-2004-es pályázatát 10 millió forinttal támogatta a tárca.

Persányi Miklós bejelentette, a zöldtárca a Hulladék Munkaszövetséggel és a Magyar Turizmus Rt.-vel közös szervezetet kíván létrehozni, a különböző helyi és országos hulladékgyűjtő akciók összefogására. A szervezet adatbázist tartana fenn az akciók pontos időpontjáról és helyszínéről, amelynek segítségével minden tenni akaró állampolgár, önkormányzat vagy cég bármikor csatlakozhatna a szeméthegyek eltüntetéséhez.

További terv egy tájsebészeti központ kialakítása, amely a lakossági bejelentések alapján egész évben intézkedhetne az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében. A közös szervezet várhatóan a jövő év elejére alakul meg.