NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Környezetvédelmi Világnap - Ünnepség Salgótarjánban
2004-06-04 18:20:02
Az elmúlt két évben fordulat történt a hazai környezetvédelemben – jelentette ki Persányi Miklós, a szaktárca vezetője, a Környezetvédelmi Világnap alkalmából tartott ünnepségen pénteken Salgótarjánban.
A környezetvédelmi és vízügyi miniszter az elért eredmények között említette a megvalósult, illetve folyamatban lévő levegőtisztasági beruházásokat, köztük a fővárosi hulladékégető mű teljes felújítását, továbbá a nagyvárosainkat érintő csatornázási és szennyvíz-tisztítási fejlesztéseket.

Kiemelte a budapesti központi szennyvízkezelő telepet, amely nemrég kapott zöld utat a kormánytól, és amelynek felépülte után a ma csak felerészben tisztított budapesti szennyvíz teljes mennyiségében tisztítva kerül majd a Dunába. A korszerű hulladékgazdálkodás megvalósítását pedig 12, jelenleg futó, az EU ISPA programja által támogatott projekt szolgálja, ezek az ország területének 60 százalékát fedik le.

A csatlakozással az EU Kohéziós és Strukturális Alapja is belépett a környezetvédelmi fejlesztéseket szolgáló források közé, e célokra 2004 és 2006 között mintegy 670 millió Euro támogatás érkezik Magyarországra. Ez a teljes uniós fejlesztési támogatási összeg egynegyede.

A miniszter szólt a Nemzeti Környezetvédelmi Program kiemelt céljairól is. A program például előírja, hogy 2008-ra az országban képződő hulladék mennyisége nem haladhatja meg a 2000. évi szintet. Ezekben az években a szelektív hulladékgyűjtés aránya a jelenlegi – igen alacsony – 3 százalékról 35-40 százalékra nő. Emellett 2009-ig további 877 magyar település 2,7 millió lakója jut az EU követelményeinek megfelelő minőségű ivóvízhez.

Persányi Miklós utalt rá, hogy a környezeti szempontok fokozottabb érvényesítése érdekében tárcája a szükséges konfliktusokat is vállalja, akár itthon, akár külföldön. Példaként a zengői lokátor-telepítés ügyét, az ipari érdekcsoportok ellenállásába ütköző termékdíj és betétdíj-szabályozás kérdését, vagy a romániai Verespatakon tervezett aranybánya elleni fellépést említette.

A környezetvédelmi világnapi ünnepségen adta át a miniszter a „Környezetünkért” díjakat, illetve elismerő okleveleket a szakma kiemelkedő képviselőinek.