NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Uniós segítséggel alakul át a szegedi hulladékkezelési rendszer
2004-06-03 18:18:26
Csütörtökön lerakták Szeged és környékének új, uniós támogatásból épülő hulladékkezelő és -lerakó telepének alapkövét. A 2006-ra elkészülő üzem 33 település mintegy 259 ezer polgárának hulladékát fogadja majd be és dolgozza fel.
Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter és Botka László szegedi polgármester csütörtökön elhelyezte a szegedi regionális ISPA program keretében megvalósuló hulladékgazdálkodási beruházás alapkövét.

A környezetvédelmi miniszter az ünnepségen hangsúlyozta: hazánk a legjobb úton halad afelé, hogy a környezetvédelem, a hulladékgazdálkodás területén is megfeleljen az unió előírásainak. A hosszú évek előkészületei után most induló szegedi regionális hulladékgazdálkodási ISPA program az egyik legjobb példa erre. Hozzátette, az Európa-tervből 2006-ig 177 milliárd forintnyi hulladékkezeléssel kapcsolatos beruházás indul.

Szegeden a jelenlegi hulladékválogató üzem mellé Magyarország egyik legmodernebb hulladékkezelő és -lerakó telepe épül meg. A tervek szerint 2006. végére elkészülő üzem 4 milliárd forintos költségének 52 százaléka uniós, 40 százaléka pedig állami támogatás, a fennmaradó 8 százalék önkormányzati önrész.

Az új üzem 33 település mintegy 259 ezer polgárának hulladékát fogadja be és dolgozza fel. Ez 15 740 tonna háztartási hulladékot és további 10 ezer tonna ipari és kereskedelmi hulladékot jelent évente. A rendszer megfelelő működése nagyban támaszkodik majd a szelektív hulladékgyűjtésre.