NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Több mint százezren tettek a tisztább Magyarországért
2004-05-18 15:17:04
Több mint 21 ezer tonna összegyűjtött hulladék, 118 ezer résztvevő: ezek a legfontosabb adatai a kedden zárult Tiszta Magyarország környezetszépítő akciónak.
Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Pál Béla, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium turizmusért felelős politikai államtitkára és Galla Gábor, a Magyar Turizmus Rt. vezérigazgatója kedden ünnepélyes keretek között adták át a Tiszta Magyarország környezetszépítő akció díjait.

A zöldtárca és a Magyar Turizmus Rt. 26 millió forintot osztott szét a legtöbb hulladékot begyűjtő önkormányzatoknak. A nyertes városok és kerületek 1,5 millió forintot, míg a községek egymillió forintot kaptak közterületeik rendbe tételéhez.

A versenyben a helyhatóságok, a civil szervezetek és a lakosság bevonásával lebonyolított takarítással vehettek részt. Az akció célja az volt, hogy május 1-ig, az európai uniós csatlakozás napjáig mindenki rakjon rendet a saját portáján, lakóhelye közvetlen környezetében és a közterületeken.

A számok magukért beszélnek. A pályázaton összesen 245 önkormányzat indult el, a 118 ezer résztvevő 456 négyzetkilométernyi területet szabadított meg több mint 21 ezer tonna hulladéktól.

A Magyar Turizmus Rt. Regionális Marketing Igazgatóságai valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) környezetvédelmi felügyelőségei által megalakított zsűrik 22 nyertest hirdettek. A 2004. évi ,,Civitas citissima” - a Leggyorsabb község - különdíjat Legyesbénye önkormányzata kapta, amely elsőként küldte be a pályázatát.

A Tiszta Magyarországért akció sikerére tekintettel a KvVM és a Magyar Turizmus Rt. elhatározta, hogy a csatlakozás tiszteletére meghirdetett versenyt országos mozgalommá szélesíti, és ezentúl minden évben legalább egyszer meghirdeti.

Csatlakozó dokumentumok