NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Biogázból termel energiát az észak-pesti szennyvíztisztító
2004-05-13 16:35:25
Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Demszky Gábor főpolgármesterrel és Derce Tamás újpesti polgármesterrel közösen csütörtökön elhelyezte az észak-pesti szennyvíztelep új biogáz-fejlesztő tornyainak alapkövét.
A Nemzeti Szennyvízelvezetési és -tisztítási Megvalósítási Program elemeként most induló beruházás már az új környezeti gondolkodásnak, a fenntartható fejlődésnek a produktuma.

A telepen keletkező szennyvíziszapból felszabaduló, évi 14-15 millió köbméter biogáz a beruházás 2005-ös befejezését követően ugyanis évi 13-14 millió kwh megújuló energiát termel, amely jelentős részben fedezi majd az üzem éves áramigényét.
A visszamaradt iszap pedig alkalmas lesz a mezőgazdasági újrahasznosításra. A beruházás költsége 1,5 milliárd forint.

Az alapkőletételen átadtak két már elkészült fejlesztést is. A szennyvíziszap-sűrítő centrifuga tovább tömöríti a keletkező szennyvíziszapot, így az könnyebben és gazdaságosabban szállítható további felhasználásra, főként komposztálásra. A levegőszűrő pedig az Újpest lakosságát zavaró szagok keletkezését gátolja meg. Az észak-pesti telep most már minden EU előírásnak megfelel.

Hazánk 2015-ig kapott határidőt a szennyvíz-elvezetés és -tisztítás egész országot lefedő rendszerének kiépítésére, amelynek eredményeként a lakosság 85 százaléka veheti majd igénybe a csatorna-szolgáltatást és a szennyvizek csaknem teljes mennyisége tisztítva jut vissza élővizeinkbe. A beruházásokhoz az EU Kohéziós Alapjából igényelhető támogatás az összköltség 80 százalékát is elérheti.

A kormány márciusban az évtized legnagyobb magyar környezetvédelmi beruházásának adott zöld utat, amikor döntött a fővárosi központi szennyvíztisztító megépítéséről. A projekt teljes költsége több mint 131 milliárd forint, melynek mintegy 121 milliárd forintos részéhez igényelhető uniós támogatás. A Kohéziós Alap a támogatható rész 65 százalékát, a központi költségvetés 20 százalékot, míg a főváros 15 százalék önrészt biztosít. A fővárosi önkormányzat állja a beruházás 10 milliárd forintos, nem támogatható részét is.

Jelenleg Budapest szennyvizének körülbelül a fele kerül tisztítva a Dunába, a beruházás 2008-ra tervezett befejezésével ez arány 93 százalékra fog emelkedni.