NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Konténerben landol a hulladék az autópálya-pihenőkben
2004-05-08 20:34:09
Beváltotta a hozzá fűzött reményeket az autópálya-pihenőkben az év elején kísérleti jelleggel elhelyezett 14 szelektív hulladékgyűjtő konténer-rendszer - állapította meg a környezetvédelmi és a közlekedési tárca vezetője szombaton, az M3-as autópálya kisbagi pihenőjénél tartott sajtótájékoztatón.
Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. tavaly pályázatot írt ki az utakat szegélyező pihenőhelyeken hátrahagyott szemét szelektív gyűjtésére. Az eddigi tapasztalatok kedvezőek, az emberek szívesen dobják a konténerekbe a szétválogatott hulladékot, januártól március végéig összesen 1480 kg papír, 720 kg PET palack, 140 kg fém és 780 kg üveg gyűlt össze a gyűjtőedényekben. A PET palackok mennyiségét fél literes üdítős palackban kifejezve mintegy 20 ezer darabot kapunk. Ha a palackokat egymás mellé sorba állítanánk 5 kilométer hosszú sort kapnánk. A konténerek fokozatosan valamennyi autópálya-pihenőben megjelennek majd.

Elgondolkoztató adat, hogy az ÁAK tavaly az állami kezelésű teljes gyorsforgalmi úthálózat pihenőiben keletkezett, az út mentén összeszedett, eldobált hulladék elhelyezésére összesen 131 millió forintot költött.

A konténerekbe kerülő papírt egyébként a dunaújvárosi, a csepeli és a piszkei papírgyárakban hasznosítják újra, az üveget Ausztriába és Szlovákiába szállítják, a fémhulladék útja a dunaújvárosi kohókba vezet, amíg a műanyaghulladékból egyebek mellett, zsineg és granulátumként játék, illetve aszfalt utak adalékanyaga készül.

Persányi Miklós közölte: a szelektív hulladékgyűjtés széles körű elterjesztését az EU is előírja, ezen belül 2005. végéig kötelező az évi háromnegyedmillió tonna csomagolási hulladék legalább felének visszagyűjtése, újrahasznosítása.
A feladat nagyságára jellemző, hogy egyedül műanyagpalackból évi 90 millió darabot használ és dob szemétbe a lakosság - tette hozzá.