NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Sikertörténet a Tiszta Magyarországért akció
2004-05-07 10:27:25
Minden várakozást felülmúló sikerrel zárult a Magyar Turizmus Rt. és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium ,,Tiszta Magyarországért” környezetszépítő akciója - jelentette be Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter csütörtökön.
A versenyben az önkormányzatok a civil szervezetek és a lakosság bevonásával lebonyolított takarítással vehettek részt. Az akció célja az volt, hogy május 1-jéig mindenki rakjon rendet a saját portáján, lakóhelye közvetlen környezetében és a közterületeken.

A két szervezet szakembereiből álló zsűrik összesen 236 pályázati anyagot kaptak, amelyeknek feldolgozása azonnal megkezdődött. 77 város, 154 község és 5 budapesti kerület küldte be pályázatát.

A Tiszta Magyarországért akció keretében több szervezet is összefogott, hogy egy-egy területet megtisztítson. A Tisza-tavon az eddigi legszervezettebb és legnagyobb részvétellel járó hulladékgyűjtés zajlott le. 220 fő fésülte át a vízterületet, a szigeteket valamint a parti sávot. Az összefogásnak köszönhetően 660 zsák hulladék gyűlt össze.

A legeredményesebben szereplő önkormányzatok között a zsűrik 26 millió forintot osztanak szét, amelyet a nyertes önkormányzatok további környezetszépítő munkára fordíthatnak. A ,,Tiszta Magyarországért” akció ünnepélyes díjkiosztására 2004. május 18-án kerül sor.

Az akció sikerére tekintettel a két együttműködő szervezetnek szándékában áll az akciót jövőre is meghirdetni és hagyománnyá, mozgalommá szélesíteni.