NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a valkói polgármester nyilatkozatáról
2004-02-27 15:34:34
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium üdvözli, hogy az Észak-kelet Pest megyei hulladékkezelési projekt helyszíneinek kiválasztása szakmailag megnyugtatóan megoldódott, és az érintett települések így továbbra is számíthatnak az EU támogatására a beruházás megvalósításához, hulladékkezelési feladataik megoldásához. A helyszín keresésekor a tárca egy települést sem ösztönzött helyi népszavazás tartására, de azt meg sem tilthatta, hiszen nincs joga, sem lehetősége beleszólni a népképviseleti testületek, illetve az állampolgárok demokratikus döntéseibe.
Mindezt azért szükséges hangsúlyozni, mert a Valkó polgármestere az utóbbi napokban megjelent nyilatkozataiban azt sugallta, hogy a tárca bíztatta volna a községet a hulladéklerakó befogadásáról rendezett és pozitív eredménnyel zárult tavaly decemberi szavazás megtartására.

Ezzel szemben a minisztérium fejlesztési igazgatója 2003. november 28-án kelt levelében a következőkről tájékoztatta Valkó polgármesterét: „A projekttel kapcsolatban a kistérségi társulások elnökeivel tartott megbeszélésen arra a megállapításra jutottunk, hogy egy új helyszín népszavazással történő elfogadtatására reális esélyt nem látunk, éppen ezért a már meglévő lerakók bevonását preferáljuk. (…) Természetesen a népszavazás megtartásának kérdése az Önök kompetenciájába tartozik…” A valkói népszavazást e levél ismeretében rendezték meg.

A tárca tiszteletben tartja a helyi népszavazás demokratikus alapjogát, ugyanakkor minden önkormányzatot tájékoztatott arról, hogy a szavazás eredménye egyik fél számára sem jelent kötelezettséget, csupán annyit: az igennel szavazó települések felkerülnek a lehetséges helyszínek listájára. Az önkormányzati vezetők azzal is tisztában voltak, hogy a helyszínek közül szakmai-gazdaságossági hatásvizsgálat alapján dönt az önkormányzatok társulása.

A KvVM ezért az utolsó népszavazást követően készíttette el a lehetséges helyszínekre vonatkozó objektív hatástanulmányt, melyet február elején adott át az önkormányzati társulásnak. A hatástanulmány alapján február 20-án az önkormányzati társulás 44 tagja – egy ellenszavazattal, öt tartózkodás mellett – a gödöllői és a nógrádmarcali hulladéklerakó bővítése mellett döntött. fejlesztési igazgató ezen az ülésén javaslatot tett arra, hogy a valkói korszerűtlen lerakó rekultiválására a projekt keretében kerüljön sor, valamint arra, hogy Valkót az önkormányzati társulás vegye fel tagjai sorába. Az ülésen a tárca képviselője és az önkormányzati társulás egyhangúlag köszönetét fejezte Valkó önkormányzatának és lakosságának a projekt érdekében tett erőfeszítéseiért, így Valkó sem anyagi, sem erkölcsi kárt nem szenvedett.