NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Zöld projektek 1.500-2.000 milliárd forint értékben
2006-03-30 16:49:05
A környezetvédelem területén 1.500-2.000 milliárd forint értékben valósulnak meg projektek az elkövetkező hét évben az Európai Unió támogatásainak eredményeként - jelentette ki Tátrai Miklós, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára a Magyar Természetvédők Szövetségének csütörtöki konferenciáján.
A helyettes államtitkár közölte, hogy a forrásokból várhatóan 1.000-1.500 milliárd forintot tesznek ki az EU-támogatások. A fennmaradó hányadot nemzeti költségvetésből kell fedezni, illetve projektenként a pályázóknak a finanszírozás legfeljebb 20 százalékáig.

Kifejtette, hogy a projekteket a jelenleg formálódó Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) II. önálló környezetvédelmi operatív programja keretében várhatóan öt prioritás köré lehet majd csoportosítani. Az egészséges, tiszta települések elnevezésű témakör jegyében 8-8 helyen nagy szennyvíz-kezelési, illetve hulladékgazdálkodási projektek, négy helyen pedig ivóvízminőség-javítási programok valósulnak meg. Ehhez a témakörhöz tartozik továbbá az üröm-csókavári gázmassza kármentesítése is.

Prioritásként körvonalazódik az NFT II.-ben a környezetbarát energia nevű témakör, ami a megújuló energiaforrások energiafogyasztáson belüli részarányának "jelentős" emelését célozza. A helyettes államtitkár megjegyezte: a támogatandó projektek az eddigiektől eltérően nem elsősorban olyan alternatív módon előállított villamos-energiára vonatkoznak, amelyeket az országos villamos-energia hálózatra táplálnának rá. Inkább egyedi, a településeken helyben megvalósított projektekre, ezen belül is a
hőtermelésre lehet majd pályázati pénzeket nyerni - mutatott rá Tátrai Miklós.

A prioritások közé tartozik a környezetügy, mint gazdasági tényező elnevezésű témakör, amely döntően a környezeti ipar fejlődésének elősegítését jelenti. A helyettes államtitkár szerint ennél a fejezetnél kap a legnagyobb szerepet a kis ügyek támogatása pályázati úton. Tátrai Miklós a már elhatározottan támogatott programok közül megemlítette a kartonpapír-feldolgozással foglalkozó Dunapack bővítését és korszerűsítését.

Az integrált vízgyűjtő-gazdálkodás néven megfogalmazott prioritás főként árvízvédelmi és vízminőség-javítási programokat foglal magába. A fejezet alá tartozik a Vásárhelyi Terv keretében 3 tiszai vésztározó kialakítása, a Duna magyarországi vonalán a gátrendszer teljessé tétele, továbbá a dombvidékeken záportározók, a síkvidékeken pedig belvíztározók létrehozása.

A természeti értékek megőrzése nevű témakörben egyebek között élőhelyek és fajok védelmét célzó projektek kapnak helyet. Ennek a fejezetnek a keretében valósulhat meg a tatai Öreg-tó rehabilitációja, továbbá a fertődi kastély és a keszthelyi kastély felújítása.

Tátrai Miklós a programokra jutó támogatások várható megoszlása kapcsán jelezte: szennyvíz-beruházásokra jut a hazai társfinanszírozású uniós támogatások 33 százaléka, ivóvízminőség-javításra 16 százalék, hulladékgazdálkodásra 14 százalék, árvízvédelemre 9 százalék, kármentesítésre 5 százalék.