NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Kedvező hírek Verespatakról
2006-03-29 17:22:47
A Verespatakra tervezett aranybánya kapcsán a román kormány hozzáállása reményt kelt, hogy a környezetre veszélyes beruházás végül nem fog megvalósulni - mondta Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján.
Az államtitkár szerint az valószínűsíti leginkább a projekt meghiúsulását, hogy a beruházó cég környezetvédelmi hatástanulmányát a hatóságok ígéretük szerint nem csupán környezetvédelmi szempontok alapján, hanem kulturális megfontolások szerint is elbírálják.

Az Európai Unió egyes országaiban működnek a Verespatakra tervezetthez hasonló bányák, ám egyik hely sem gazdag annyira régészeti értékekben, mint a román település környéke - mutatott rá az államtitkár.

Gombos András közölte, nem hiszi, hogy a hatástanulmányon jelenleg is még dolgozó beruházó cég le tud letenni az asztalra olyan kérelmet, amely lehetővé tenné a román hatóságok igenlő válaszát.

Az államtitkár kitért a nagybányai aranyfeldolgozó üzem bezárásáról szóló fejleményekre is. A 2000. évi ciánkatasztrófáért felelős Transgold SA-t a Román Iparügyi Minisztérium már értesítette arról, hogy 30 napon belül bezárják a bányát.

Gombos András elmondta, hogy a magyar állammal kártérítési perben álló román cég jogait a végelszámolási eljárás alapján egy jogutód gyakorolja majd. A tiszai ciánszennyezés miatt több mint 27 milliárd forintra perelt társaságért végeredményben a román államnak kell felelősséget vállalnia - emelte ki az államtitkár.

Megjegyezte, hogy a román hatóságok közlése alapján Románia 2007-es uniós csatlakozásáig mind a 19 állami tulajdonban álló, környezeti kockázatokat rejtő bányáját bezárja.